Ta Sticklingar Från Palettblad – En komplett guide!

Hej alla växtälskare där ute! I dagens blogginlägg kommer jag att guida er genom en spännande resa: att ta sticklingar från palettblad. Dessa vackra växter har fått sitt namn på grund av sina färgstarka blad, som liknar konstnärligt målade paletter. Att ta sticklingar från palettblad är ett roligt, enkelt och givande sätt att expandera din palettbladsfamilj och i den här artikeln visar jag hur! Palettblad kan rotas direkt i jord eller i vatten så vi kommer att gå igenom båda metoderna. Så låt oss dyka in i denna gröna värld och lära oss steg för steg hur man tar sticklingar från palettblad.

Ta Sticklingar Från Palettblad – Steg för steg!

Steg 1: Val av Moderplantan

Först och främst måste du välja en hälsosam och välmående moderplanta. Inspektera bladen noggrant för att säkerställa att det inte finns några tecken på sjukdomar eller skadedjur. En stark och frodig moderplanta kommer att ge de bästa sticklingarna. Se även till att din moderplanta har vuxit tillräckligt för att klara av att förlora några blad under sticklingsprocessen.

Steg 2: Förberedelser

Innan du börjar processen, se till att du har allt du behöver:

 • En vass och ren sekatör eller kniv
 • En handfull små krukor eller cellplastkuber
 • Färsk såjord eller sticklingsjord
 • En sprejflaska med vatten
 • Rotstimulerande medel (valfritt)
 • En plastpåse eller genomskinlig plastfilm för att skapa en fuktig miljö

Steg 3: Välj Rätt Tidpunkt

Den bästa tiden att ta sticklingar från palettblad är under våren eller sommaren. Det är när växten är i sin tillväxtperiod, vilket ökar chansen att sticklingen rotar sig framgångsrikt. Däremot så är enligt min erfarenhet palettblad är så pass enkla att rota så att det brukar gå bra året om!

Steg 4: Välj Rätt Plats att Ta Sticklingen

Välj en frisk och stark gren att ta sticklingen från. Använd din sekatör eller kniv för att göra ett rent snitt, och se till att sticklingen är ungefär 5-10 centimeter lång. Det är viktigt att göra snittet precis nedanför en bladnod för att främja ny tillväxt. Att använda rena verktyg är viktigt för att varken sticklingen eller moderplantan ska ta skada från infektioner.

Steg 5: Avlägsna Blad och Skapa En Nod

Optimalt är att spara 1-2 bladpar på toppen som kommer att ge plantan energi till att överleva sticklingsprocessen. Avlägsna försiktigt de nedre bladen på sticklingen för att exponera en nod där rötterna kommer att utvecklas. Noden är den plats där de flesta rötter kommer att bildas, så se till att det finns tillräckligt med utrymme för dem att växa.

Steg 6: Plantera Sticklingen

Om du vill anväda rotstimulerande medel är detta rätt tidpunkt men är helt valfritt, det brukar nämligen gå bra ändå men kan öka chansen att dina sticklingar överlever processen. Fyll dina små krukor eller plastkuber med färsk såjord eller sticklingsjord. Fukt jorden lätt med din sprejflaska. Gör ett hål i jorden med hjälp av en pinne eller ditt finger och placera sticklingen försiktigt i hålet. Tryck sedan jorden runt sticklingen för att säkerställa kontakt mellan stammen och jorden.

Steg 7: Skapa En Fuktig Miljö

För att öka chanserna att sticklingen rotar sig framgångsrikt, skapa en fuktig miljö runt den. Använd en plastpåse eller genomskinlig plastfilm för att täcka sticklingen och krukan. Detta kommer att skapa en mikroklimat där fukten bevaras, vilket underlättar rottillväxten. Jag brukar vara vaksam på om det dyker upp droppar på plastpåsens sidor vilket är något som kan tyda på att luftfuktigheten är för hög. Se då till att lufta ditt min-växthus för att släppa ut fukt.

Steg 8: Placera Sticklingen på Rätt Plats

Placera dina krukor eller cellplastkuber på en ljus plats, men undvik direkt solljus. En plats med indirekt ljus är idealisk för att främja tillväxten utan att överhettas eller torka ut.

Steg 9: Underhåll och Tålamod

Håll jorden jämnt fuktig genom att använda din sprejflaska vid behov. Undvik övervattning, eftersom detta kan leda till röta i rötterna. Var tålmodig och ge sticklingen tid att utveckla rötter. Det kan ta några veckor innan du ser några tydliga tecken på tillväxt.

Steg 10: Plantera Om Sticklingen

När sticklingen har utvecklat tillräckligt med rötter och blivit stark nog att överleva självständigt, är det dags att plantera om den i en större kruka. Använd en välblandad och näringsrik jord för att stödja dess fortsatta tillväxt.

Grattis, du har nu framgångsrikt tagit sticklingar från dina palettblad! Denna process är inte bara ett fantastiskt sätt att föröka dina växter, utan det ger också en djupare förståelse för växtens livscykel och naturens underverk.

Sticklingar från Palettblad i vatten

En alternativ metod för att rota palettbladssticklingar är att använda vatten som rotningsmedium. Detta tillvägagångssätt har sina egna unika fördelar och nackdelar, och det kan vara ett spännande sätt att observera rottillväxten på nära håll.

Fördelar:

 1. Tydlig Observationsmöjlighet: Genom att placera sticklingen i vatten får du en kristallklar vy över rottillväxten. Detta ger dig möjlighet att noggrant observera och övervaka processen utan att behöva störa rotsystemet.
 2. Enklare Övervakning av Rotsystemet: Vatten ger en transparent miljö som gör det möjligt att enkelt inspektera rotsystemets hälsa och utveckling. Detta kan vara särskilt användbart för dem som är nya inom växtförökning och vill lära sig mer om hur rötter utvecklas.
 3. Inga Jordrelaterade Problem: Genom att undvika användning av jordeliminerar du risken för jordrelaterade sjukdomar eller skadedjur under den initiala rotbildningen. Det ger en ren och kontrollerad miljö för rötterna att etablera sig.

Nackdelar:

 1. Svårigheter vid omplantering i jord: När rötterna har utvecklats tillräckligt och det är dags att plantera om sticklingen i jord, kan den vara känsligare än de som rotas direkt i jord. Det kräver försiktig hantering för att undvika att skada de nybildade rötterna.
 2. Beroende av Yttre Faktorer: Sticklingar rotade i vatten är känsligare för förändringar i omgivande temperatur och ljus. Det kräver en stabil miljö för att främja framgångsrik rotbildning.

Tips för att Lyckas med Vattenrotning:

 1. Använd klart och rent vatten: Se till att använda rent, klart vatten för att undvika potentiella föroreningar som kan påverka rottillväxten negativt.
 2. Byt ut vattnet regelbundet: Förhindra risk för rotförruttnelse genom att byta ut vattnet regelbundet. Detta hjälper till att säkerställa att syrehalten förblir hög och att eventuella ansamlingar av bakterier eller svamp elimineras.
 3. Skydda sticklingen från direkt Ljus: Placera vattenbehållaren på en plats med indirekt ljus för att undvika överhettning av vattnet och sticklingen.

Hur länge ska palettblad sticklingar stå i vatten?

Palettbladssticklingar bör stå i vatten tills de utvecklar tillräckligt med rötter, vilket vanligtvis tar ungefär en vecka. När rötterna är cirka 5 centimeter långa, är det en indikation på att de är redo att planteras om i jord för fortsatt tillväxt. Håll ett öga på rottillväxten och var beredd att överföra dem när de visar tydliga tecken på hälsosam rotutveckling.

Att använda vatten som rotningsmedium för dina palettbladssticklingar är en intressant metod som ger dig möjlighet att utforska och förstå rottillväxten på ett unikt sätt. Genom att vara medveten om både fördelar och nackdelar kan du optimera förutsättningarna för framgång och njuta av den spännande processen att se dina palettblad blomstra från små sticklingar till frodiga växter.

Ta hand om dina sticklingar från palettblad

När du nu har lagt mycket möda på att ta fram dina sticklingar så vill vi ju såklart att de ska må toppen när de väl har planterats om. Här är några steg du kan följa för att säkerställa att dina palettblad utvecklas väl:

 1. Vattning:
  • Håll jorden fuktig men inte genomblöt. Palettblad gillar inte att stå i vatten, så se till att dräneringshålen i krukan är fria och att överflödigt vatten kan rinna bort.
  • Vattna regelbundet, men justera mängden beroende på väderförhållandena. Under varma dagar kan de behöva mer vatten än under svalare perioder.
 2. Ljus:
  • Placera dina palettblad i en plats med indirekt ljus. De trivs bäst i ljusa omgivningar men undvik starkt direkt solljus, särskilt mitt på dagen när solen är som starkast. Desto ljusare palettbladen ju mer intensiva färger kommer plantan att skapa.
 3. Luftfuktighet:
  • Palettblad trivs i hög luftfuktighet. Om ditt område har låg luftfuktighet, överväg att placera en bricka med vatten nära dina växter eller använda en luftfuktare.
 4. Klipp av blommor: För att behålla de fina färgerna på växten bör blommor som bildas klippas av för att plantan inte ska lägga energi på dessa.
 5. Gödning:
  • Använd en krukväxtnäring ungefär en gång i veckan under sommarmånaderna. Gödsla inte för mycket, eftersom övergödning kan vara skadligt.
 6. Beskärning:
  • Om dina palettbladsticklingar växer ojämnt eller blir för långa, kan du beskära dem för att främja en buskigare tillväxt. Ta bort överflödiga eller sjuka blad regelbundet.
 7. Skadedjurskontroll:
  • Håll ett öga på eventuella skadedjur som spinnkvalster eller bladlöss. Om du upptäcker några, behandla dem med lämpliga bekämpningsmedel eller tvätta bort dem med en mild såpalösning.

Genom att följa dessa riktlinjer kommer dina palettbladsticklingar förhoppningsvis trivas och växa till starka, friska växter. Var noga med att anpassa vården efter specifika behov och förutsättningar i din miljö.

Avslutande Tankar

Att ta sticklingar från palettblad är en konst i sig själv, och det är något som varje växtälskare borde försöka åtminstone en gång. Det ger inte bara tillfredsställelsen att se en ny växt växa fram från en liten stickling, utan det skapar också en personlig koppling till dina gröna vänner.

Så, kära växtentusiaster, ge er själva den gåvan att utforska världen av sticklingar och se hur era palettblad blomstrar. Det är en resa som är lika konstnärlig som själva växten, och jag är säker på att ni kommer att njuta av varje steg på vägen.

Tills nästa gång, håll er gröna och fortsätt att odla kreativitet i era trädgårdar!

Om du vill läsa mer om sticklingar så har vi mängder av guider här på bloggen. Se till exempel hur man tar en stickling från en Hoya (porslinsblomma)!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *