Allt om Rotningshormon! – Så gör du eget!

Om du någonsin har undrat över hur du kan öka framgången med dina sticklingar och uppmuntra hälsosam rotbildning, så är detta inlägget för dig. I artikeln går vi igenom vad rotningshormon eller rotningsmedel är samt hur du gör ditt egna, som ökar chansen att dina sticklingar rotar sig!

Innehåll:

Varför använda rotningshormoner vid sticklingar?

Användningen av rotningshormoner vid sticklingar är en praktisk metod för att öka chanserna för framgångsrik förökning när du ska ta sticklingar.

1. Främjar snabb rottillväxt

Rotningshormoner, särskilt auxiner som indol-3-syra (IAA), agerar som katalysatorer för rottillväxt, vilket resulterar i snabbare och mer pålitlig rotutveckling.

2. Ökar överlevnadschanserna

Skapar en gynnsam miljö för sticklingen genom att tillhandahålla nödvändig energi för att etablera ett starkt rotsystem, vilket i sin tur ökar överlevnadschanserna.

3. Idealiskt för växter med svag rotbildning

Särskilt fördelaktigt för växter som normalt sett har svårt att producera starka rötter på egen hand, vilket ger dem en nödvändig stöttepelare i början av sin tillväxt.

Förstå de olika växthormonen

I denna artikeln lägger vi fokus på just rotningshormon, men det finns ett flertal hormon som påverkar växten under olika stadier i växtens livscykel. Att ha en någorlunda bra förståelse över hur de olika växthormonen fungerar tycker jag är värdefullt att kunna och vi går därför igenom kort om de vanligaste växthormonen nedan.

Auxiner: Det vanligaste rotningshormonet

Auxiner är dirigenter i rotningsorkestern, styrande över hela processen. Indol-3-syra (IAA) är en nyckelkomponent som stimulerar röttillväxt. När du köper rotningshormon i butik är det väldigt ofta just syntetiskt framtagna Auxiner(oftast IAA) som ingår i medlet eller pulvret. Doppa sticklingen i en auxinlösning för bästa resultat.

Cytokininer: För tillväxt av unga plantor

Cytokininer är tillväxtpromotorer som främjar celldelning. Tillsätt cytokininer för att öka överlevnaden av unga plantor och skapa starka rötter.

Gibberelliner: Ger blommande växter

Gibberelliner främjar sträckning av celler, fröbildning och blomning. Detta hormon är därför vanligt att användas när man vill att en växt ska blomma, men kan också användas för att underlätta växter som sås med frön. Gibberelliner motverkar Auxiner och är anledningen till att man inte vill ta sticklingar från delar av växten som blommar då Gibberellinhalten är hög i dessa.

Etylen: Naturligt rotstimulerande hormon

Etylen initierar åldrande och nedbrytning men har också visat sig främja rotbildning. Etylen är ett rotningshormon som är lätt att göra själv genom att koka växter från Salixsläktet som är rika på just detta ämne. Några exempel på salixväxter är vide och pil som också är kända för att lätt få rötter.

Praktiska tips för användning av rotningshormon

 1. Auxiner vid sticklingar: Vanligt förekommande i rotningshormon som du kan köpa i butik. Doppa skärningen i auxinlösning för att främja rötter.
 2. Etylen: Rota växten i salixvatten eller vattna med det vid plantering av sticklingar.
 3. Dosering är nyckeln: Följ noggrant de doseringsrekommendationer som anges på rotningshormonförpackningen. Överdosering kan vara kontraproduktiv och leda till oönskade effekter.
 4. Fukta sticklingen innan applicering: Innan du doppa sticklingen i rotningshormonlösningen, se till att skärningen är lätt fuktad. Detta hjälper till att öka adhesionen och absorberingen av hormonet.
 5. Använd pulver eller gel: Rotningshormoner finns i olika former, såsom pulver eller gel. Beroende på dina preferenser och sticklingarnas egenskaper kan du välja den form som passar bäst för din situation.
 6. Växla metoder vid behov: Om du inte ser önskade resultat med en metod, överväg att experimentera med olika typer av rotningshormoner eller kombinera dem för att maximera effektiviteten.
 7. Förvara rotningshormonet korrekt: För att säkerställa lång hållbarhet och effektivitet, förvara ditt rotningshormon på en sval och mörk plats enligt tillverkarens anvisningar.
 8. Kombinera med naturliga metoder: Komplettera användningen av rotningshormon med naturliga metoder som att använda salixvatten för etylen.
 9. Var Tålamodig: Rotbildning är en process som tar tid. Var tålamodig och ge dina sticklingar den tid de behöver för att utveckla starka och hälsosamma rötter.

Gör ditt egna rotningshormon med salixvatten

Att skapa ditt eget rotningshormon är inte bara kostnadseffektivt utan ger dig också möjligheten att använda en naturlig och hållbar lösning för att främja rötterna på dina sticklingar. Salixvatten, som är en infusion av salixväxter som vide och pil, innehåller naturligt höga nivåer av etylen, ett rotningshormon som främjar rotbildning. Här är stegen för att göra ditt egna salixvatten:

Material du behöver:

 1. Färska Salixgrenar: Samla unga och friska grenar från salixväxter som vide eller pil. Dessa växter är kända för sitt höga innehåll av etylen.
 2. Vatten: Använd rent och osaltat vatten för att undvika potentiella oönskade ämnen.
 3. Skärbräda och Kniv: För att skära grenarna i mindre bitar och underlätta infusionen.
 4. Glaskärl eller Flaska: Använd en ren och genomskinlig behållare för att skapa salixvattnet.

Steg-för-steg-guide:

 1. Skär Grenarna: Tvätta och skär de färska salixgrenarna i små bitar, ungefär 5-10 cm långa. Se till att de är unga och friska för att säkerställa hög etylenhalt.
 2. Fyll Behållaren: Placera de skurna grenarna i glasbehållaren eller flaskan. Fyll behållaren till hälften med grenarna.
 3. Tillsätt Vatten: Häll över rumstempererat vatten över grenarna så att det täcker dem helt. Se till att vattnet når upp till kanten av grenarna.
 4. Infusionstid: Låt grenarna stå i vattnet och infuseras i minst 24 timmar. Detta ger tillräckligt med tid för etylen att lösa sig i vattnet.
 5. Silning: Efter infusionstiden, sila bort grenarna så att du bara har kvar det etylenrika salixvattnet.

Användning av Salixvatten för Rotbildning:

 1. Doppa Sticklingar: Innan du planterar dina sticklingar, doppa deras skärningar i salixvattnet för att öka chansen för framgångsrik rotbildning.
 2. Vattna med Salixvatten: För att skapa en gynnsam miljö vid plantering, vattna jorden runt sticklingen med salixvattnet för att främja etylenens effekt.
 3. Upprepa Vid Behov: Upprepa processen vid varje planteringstillfälle eller när du märker behovet av en extra boost för rotutvecklingen.

Att använda salixvatten som ditt egna hemgjorda rotningshormon ger dig inte bara en naturlig metod utan också en koppling till traditionella trädgårdstekniker. Genom att integrera detta hemmagjorda rotningshormon i din växtvård kan du uppleva ökad framgång vid sticklingar och se dina växter blomstra.

Avslutande ord

Auxiner, cytokininer, gibberelliner och etylen bildar tillsammans en harmonisk symfoni för att skapa livskraftiga och starka växter. Genom att nyttja de olika hormonen på rätt sätt kan du öka överlevnadschansen hos dina sticklingar och skapa hälsosamma växter!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *