Ta stickling från Dahlia – Allt du behöver veta!

Hej kära läsare och växtentusiaster! Idag är jag här för att dela med mig av en spännande växtprojekt – att ta sticklingar från en av mina favoritblommor, Dahlia. Dahlia är känd för sina vackra och mångfaldiga blommor som finns i en rad olika färger och former.

Att föröka Dahlia med sticklingar är ett utmärkt sätt att öka din växtsamling och dela denna skönhet med andra trädgårdsälskare. Så, låt oss dyka in i steg-för-steg-guiden om hur du tar en stickling från dahlia!

I denna artikel kommer vi att gå igenom följande:

Stickling från Dahlia
Stickling från Dahlia

Ta stickling från Dahlia 🌸

Steg 1: Förberedelse och utrustning

Innan du börjar med att ta sticklingar från din Dahlia, se till att du har all utrustning som behövs. Här är vad du kommer att behöva:

 1. Moderplantan: Se till att du har en mogen Dahlia-planta som du vill ta sticklingar från. Välj en planta som är frisk och stark.
 2. Sekatörer: Använd rena och vassa sekatörer för att klippa dina sticklingar. Detta hjälper till att minska risken för skador på moderplantan och skyddar din stickling från infektioner.
 3. Planteringskrukor: Ha små krukor eller pluggbrätten redo för att plantera dina sticklingar.
 4. Jordblandning: Förbered en lämplig jordblandning. Du kan använda en färdigköpt sticklingsjord eller blanda din egen med lika delar perlite och färdigköpt planteringsjord.
 5. Växtväxtregulator (valfritt): Om du vill öka dina chanser till framgång kan du använda en växtväxtregulator enligt anvisningarna på förpackningen.
 6. Plastpåsar eller plastfolie: Du kommer att använda dessa för att skapa en fuktig miljö runt dina sticklingar.
 7. Vattenkanna: För att vattna dina sticklingar när det behövs.

Nu när du har allt du behöver, låt oss gå vidare till nästa steg.

Steg 2: Välj rätt tidpunkt

Att ta sticklingar från din Dahlia bör göras på våren eller tidig sommar när moderplantan är aktivt i tillväxt. Undvik att göra det när växten är i vilofas under vintern.

Steg 3: Välj rätt sticklingar 🌱

När du har valt rätt tidpunkt är det dags att välja vilka sticklingar du ska ta. Dessa går att ta från skott som växer från friska stammar samt direkt från knölen. Här är några tips för att välja de bästa sticklingarna:

 • Unga skott: Välj unga skott som är ca 10-15 cm långa. Dessa skott är mer benägna att rota sig.
 • Friska skott: Undvik skadade eller sjuka skott. Se till att de är friska och fria från skadedjur.
 • Noderna: Sticklingar bör ha minst en nod, helst två, eftersom rötter oftast bildas vid noderna.

Steg 4: Klipp sticklingarna

Använd dina rena och vassa sekatörer för att klippa dina valda sticklingar. Klipp dem strax under en nod och ta bort eventuella blad längs stjälken. Det är viktigt att vara försiktig och undvika att skada moderplantan. Du kan också separera ett ungt skott direkt från dahlia knölen om skottet är lagom långt. Vissa förespråkar att ta med en liten bit av knölen då den ska ha extra mycket tillväxtnäring för plantan men det är inget jag har testat.

Steg 5: Behandla sticklingarna 🌿

Om du har rotningshormon, följ anvisningarna på förpackningen för att behandla dina sticklingar. Detta kan hjälpa till att främja rottillväxt. Om du inte har något kan du hoppa över detta steg.

Steg 6: Plantera sticklingarna

Fyll dina små krukor eller pluggbrätten med den förberedda jordblandningen. Gör små fördjupningar i jorden med hjälp av en pinne eller ett finger, och placera sedan dina sticklingar i fördjupningarna. Se till att minst en nod är begravd i jorden. Tryck lätt till jorden runt sticklingarna för att säkerställa god kontakt med jorden.

Steg 7: Skapa en fuktig miljö

Ett viktigt steg för att lyckas med sticklingar är att skapa en fuktig miljö runt dem. Placera plastpåsar eller plastfolie över dina krukor eller pluggbrätten för att skapa en ”växthuseffekt”. Detta hjälper till att behålla fukten och skapa en idealisk miljö för rotbildning.

Steg 8: Placera sticklingarna på rätt plats

Placera dina sticklingar på en plats med indirekt ljus. Direkt solljus kan vara för intensivt och skada de ömtåliga sticklingarna. Se till att temperaturen är konstant och ligger mellan 18-24 grader Celsius för bästa resultat.

Steg 9: Vattna och sköt om dina sticklingar

Håll jorden fuktig men inte genomblöt. Använd en vattenkanna med ett fint munstycke för att försiktigt vattna dina sticklingar när jorden börjar torka ut. Undvik att översvämma dem.

Steg 10: Håll koll på rotbildningen

Efter ca 2-4 veckor kan du börja se tecken på rotbildning. Du kan försiktigt dra i sticklingarna för att känna om de har utvecklat rötter. Om de sitter fast i jorden är det ett bra tecken.

Ta hand om din dahlia stickling efter plantering 🌱

Steg 1: Plantera Sticklingen utomhus

När din stickling har utvecklat ett starkt rotsystem är det dags att plantera den utomhus. Följ dessa steg:

 1. Välj en solig plats: Dahlior älskar solsken, så välj en plats i din trädgård som får minst 6 timmars direkt solljus om dagen.
 2. Förbered jorden: Gräv ett hål som är något större än krukans storlek där din stickling växte tidigare. Blanda in lite kompost eller gödsel i jorden för att förbättra dess näringsinnehåll.
 3. Plantera sticklingen: Ta försiktigt bort sticklingen från krukan och placera den i det förberedda hålet. Se till att noden är täckt med jord.
 4. Vattna: Ge din nysatta dahlia en generös vattning efter plantering. Detta hjälper till att etablera den i sin nya plats.

Steg 2: Skötsel och Underhåll

Att ta hand om din dahlia från sticklingar kräver lite arbete, men det är definitivt värt det när du ser de färgglada blommorna blomma. Här är några tips för att sköta om dina dahlior:

 1. Vattna regelbundet: Dahlior behöver jämn fuktighet för att trivas. Vattna dem regelbundet, särskilt under torra perioder.
 2. Gödsla: Använd en balanserad gödselmedel med långsam frisättning för att ge dina dahlior näring under säsongen. Följ anvisningarna på förpackningen.
 3. Stödja växten: Dahlior kan bli ganska höga och tunga när de är fullvuxna. Använd trädgårdsstöd eller insatser för att stödja växten och förhindra att den faller omkull.
 4. Döda blommor: Ta bort döda blommor regelbundet för att uppmuntra nya knoppar att bildas.
 5. Skydda mot skadedjur: Håll utkik efter skadedjur som bladlöss och sniglar och vidta åtgärder om det behövs för att skydda dina dahlior.

Steg 3: Skörda Blommorna

Nu kommer det mest spännande ögonblicket: att skörda blommorna från dina dahlior. När blommorna är i full blom är det dags att klippa dem för att njuta av dem inomhus. Här är några tips för att skörda dahlior:

 1. Använd en vass sax eller kniv: För att undvika att skada plantan bör du använda en vass trädgårdssax eller kniv när du skär blommorna.
 2. Klipp tidigt på morgonen: Det bästa är att skörda dina dahlior tidigt på morgonen när det är svalt. På detta sätt kommer blommorna att vara fyllda med fukt och ha längre hållbarhet.
 3. Lämna minst två blad på plantan: När du skär blommorna, se till att lämna minst två blad på plantan. Bladen hjälper till att fortsätta att föda plantan och främja ny tillväxt.
 4. Placera blommorna i vatten: Direkt efter att du har klippt dina dahlior, placera dem i en vas med vatten. Ta bort eventuella blad som kommer att vara nedsänkta i vattnet.
 5. Byt vatten regelbundet: Byt ut vattnet i vasen varje dag eller varannan dag för att hålla blommorna fräscha längre.

Vad gör man om dahlia sticklingen vissnar? 🥀

Att rädda en vissnande dahlia kan vara möjligt om du agerar snabbt och vidtar åtgärder för att återställa växtens hälsa. Här är några tips för att rädda en vissnande dahlia:

 1. Kontrollera vattningen: Först och främst måste du se till att din dahlia får tillräckligt med vatten. Utvattning är en vanlig orsak till att dahlia växter vissnar. Vattna växten ordentligt om jorden känns torr på toppen. Se dock till att jorden har bra dränering för att undvika rötternas förruttnelse.
 2. Beskär döda eller vissna delar: Om växten har döda eller vissna blad eller stjälkar, beskär dem försiktigt med en trädgårdssax eller kniv. Detta hjälper till att minska belastningen på växten och främjar ny tillväxt.
 3. Skydda mot skadedjur: Ibland kan skadedjur som bladlöss eller sniglar vara en orsak till att dahlior vissnar. Inspektera växten noggrant och vidta åtgärder för att bli av med eventuella skadedjur.
 4. Stödja växten: Om din dahlia är vissnande på grund av att den är topp-tung, kan du använda trädgårdsstöd eller insatser för att stödja växten. Detta hjälper till att förhindra att den lutar eller bryts.
 5. Överväg att flytta växten: Om din dahlia har drabbats av jordbundna sjukdomar eller har växt i en plats med dålig dränering, kan det vara en bra idé att gräva upp den och plantera den på en ny plats med bättre jordförhållanden.
 6. Tålamod: Efter att du har vidtagit åtgärder för att rädda din vissnande dahlia, ge den tid att återhämta sig. Det kan ta några veckor eller till och med månader innan du ser tecken på förbättring.

Avslutningsvis

Att odla dahlior från sticklingar är en underbar upplevelse som ger dig möjlighet att skapa vackra blomsterarrangemang och fylla din trädgård med färg och skönhet. Kom ihåg att ta hand om dina dahlior genom att ge dem rätt vattning, näring och omsorg, och de kommer att belöna dig med sina magnifika blommor hela sommarsäsongen.

Jag hoppas att den här guiden har inspirerat dig att ge dig ut i trädgården och prova att odla dahlior från sticklingar själv. Det är en rolig och givande hobby som jag rekommenderar till alla växtentusiaster. Lycka till med din odling, och glöm inte att dela dina egna erfarenheter och tips med andra trädgårdsälskare. Tills nästa gång, ha det grönt och blomstrande!

Vill du läsa mer? Kolla gärna in vår artikel om hur du tar en stickling från en dr westerlund!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *