Ta Sticklingar från Svärmorstunga – Steg för steg guide!

Välkommen till min gröna värld, kära läsare! Att ta sticklingar från svärmorstunga är enkelt genom att dela sidoskott, men även bladsticklingar fungerar utmärkt. Detta är ett fantastiskt sätt att utöka din växtsamling och dela denna växt med vänner och familj, det var precis så som jag fick min första svärmorstunga. Följ med när jag guidar dig genom två metoder för att ta sticklingar från svärmorstunga och skapa nya livfulla plantor!

Sticklingar från svärmmorstunga som jag har planterat.
Sticklingar från svärmorstunga som jag har planterat.

Ta sticklingar från svärmorstungans sidoskott

Steg 1: Förberedelse och Material

Innan vi dyker in i sticklingsprocessen är det viktigt att ha alla nödvändiga material och verktyg till hands. Här är vad du behöver:

  • En frisk moderplanta av svärmorstunga.
  • En skarp sekatör eller kniv för att skära av sidoskottet.
  • En liten kruka med färsk, väldränerad jord.
  • En sprayflaska för vattning.
  • Rotningshormon (valfritt men rekommenderat för ökad framgång).

Steg 2: Välj rätt moderplanta

För att få de bästa sticklingarna är det viktigt att välja en sund och mogen moderplanta. En svärmorstunga är en tålig växt och perfekt för detta ändamål. Se till att moderplantan har flera kraftiga blad och är fri från sjukdomar eller skadedjur.

Steg 3: Identifiera sidoskott

Svärmorstunga förökar sig genom bland annat genom sidoskott som växer från moderplantans rötter. Dessa skott är perfekta för sticklingsprocessen eftersom att dessa redan har ett etablerat rotsystem. Gräv försiktigt runt basen av moderplantan för att exponera ett sidoskott som är minst några centimeter långt och har egna rötter.

Steg 4: Separera sidoskottet

Använd din skarpa sekatör eller kniv för att försiktigt skära av sidoskottet från moderplantan om det inte går att separera för hand. Var noga med att inte skada de befintliga rötterna på sidoskottet. På den plantan jag testade med gick det bra att spearera dem utan att använda någon kniv eller sekatör. Om du använder rotingshormon, doppa sidoskottets avskurna ände i hormonet för att främja rotbildning.

Sido skott från den svärmorstunga som jag tar sticklingar ifrån.
Sidoskott eller rotskott som det också kallas från den svärmorstunga som jag tar sticklingar ifrån.

Steg 5: Förbered jord och kruka

Fyll din kruka med färsk, väldränerad jord. En blandning av blomjord och odlingssand brukar vara fördelaktig för svärmorstunga eftersom att den inte gillar att stå länge i för blöt jord. Gör ett litet hål i jorden med ditt finger eller ett verktyg för att placera sidoskottet.

Steg 6: Plantera sidoskottet

Placera sidoskottet i det förberedda hålet och täck rötterna ordentligt med jord. Se till att sidoskottets blad är ovan jord och stående upprätt. Ge försiktigt jorden en lätt tryckning runt sidoskottet för att säkerställa god kontakt mellan rötterna och jorden.

Steg 8: Vattna och sköta sticklingen

Håll jorden jämnt fuktig genom att använda en sprayflaska för att vattna sticklingen regelbundet. Undvik övervattning, vilket kan leda till rötternas förruttnelse. Placera krukan på en ljus plats vilket gör att bladen blir som finast, men det går även att ha den på en skuggigare plats. Jag själv placerade min nära ett fönster.

Att ta sticklingar från svärmorstunga genom sidoskott från rötter är en ganska enkel process eftersom att rotsystemet redan är utvecklat. Genom att följa dessa steg kan du njuta av tillfredsställelsen av att se dina egna sticklingar utvecklas till frodiga, oberoende växter. Lycka till med ditt sticklingsäventyr, och kom ihåg att varje litet sidoskott bär potentialen att bli nästa stjärna i din gröna samling! Vidare kommer vi att prata om sticklingar från svärmorstungans blad.

Ta sticklingar från svärmorstungans blad

Steg 1: Förberedelse och utrustning

Innan du dyker in i sticklingsprocessen är det viktigt att förbereda allt du behöver. Här är några saker du behöver:

  1. En hälsosam svärmorstunga: Välj en moderplanta som är frisk och växer kraftigt. Det är bäst att ta sticklingar från de yttre bladen.
  2. En vass och ren trädgårdssax eller kniv: Det är viktigt att ha rätt verktyg för att undvika onödiga skador på sticklingen och moderplantan.
  3. En ren skärbräda eller arbetsyta: För att skapa en optimal arbetsyta för att klippa bladen på.
  4. Blomjord och odlingssand: Använd detta som en väldränerad jordblandning.
  5. Små krukor eller behållare: För att placera sticklingarna i när de är klara.
  6. Vatten: För att hålla jorden fuktig.

Steg 2: Välj rätt blad

För att öka dina chanser till framgång är det viktigt att välja rätt blad. Välj blad som ser friska ut och är tillräckligt långa för att kunna ta ett flertal segment från.

Steg 3: Klipp bladet i segment

  1. Undersök bladet: Kontrollera att bladet är friskt och fritt från sjukdomar eller skadedjur.
  2. Rätt längd: Optimal längd på segmenten från svärmorstungans blad är ca 3-4 cm långa. De ska vara tillräckligt långa för att en del ska kunna stoppas ner i jorden och samtidigt exponeras ovan jord.
  3. Klipp försiktigt: Använd din vassa och rena trädgårdssax eller kniv och klipp bladet till rätt storlek. Ett rent verktyg minskar risken för skador på sticklingen och moderplantan och minskar risken för infektioner.
  4. Håll koll!: Se till att hålla koll på vilken sida som är upp och ner på dina segment. Det är viktigt att segmenten planteras med samma sida ner som det blad sticklingen togs ifrån för att rötter ska bildas på rätt sätt.
Bladskott från svärmorstunga som ska bli sticklingar
Bladskott från svärmorstunga som ska bli sticklingar.

Steg 4: Låt bladen torka

Efter att du har klippt dina bladsegment är det dags att låta dem torka och bilda en skyddande hinna över snittytorna. Det brukar ta ungefär 1-2 dagar innan ytan blir hård och segmenten är redo att planteras.

Steg 5: Fyll krukorna med blomjord och odlingssand

Förbered dina små krukor eller behållare genom att fylla dem med lika delar blomjord och odlingssand. Denna lätta och väldränerande blandning skapar en optimal miljö för rotutveckling.

Steg 6: Plantera bladsegmenten

  1. Gör små hål: Använd ditt finger eller ett litet verktyg för att göra små hål i jorden i varje kruka.
  2. Placera bladsegmenten: Försiktigt placera bladsegmenten i de förberedda hålen. Se till att de är begravna en bit ner i jorden för stabilitet. Använd gärna flera i samma kruka för att göra den buskigare! Jag använde 3 stycken sticklingar i samma kruka.
  3. Fukta marken: Vattna försiktig med vattnet, den ska vara fuktig men inte genomdränkt.
Här har jag planterat sticklingar från svärmorstunga
Här har jag planterat sticklingar från svärmorstunga.

Steg 7: Skapa ett fuktigt mikroklimat

För att underlätta rottillväxt är det ofta bra att skapa en fuktig miljö runt dina sticklingar. Du kan göra detta genom att täcka krukorna med genomskinliga plastpåsar eller plastfolie för att hålla fukten kvar. Var vaksam på om droppar bildas på kanterna av plasten då detta kan betyda att luftfuktigheten är för hög och behöver luftas.

Steg 8: Placera sticklingarna i indirekt ljus

Placera dina krukor på en ljus plats, men undvik direkt solljus, eftersom det kan vara för intensivt för de nyligen klippta bladen. Indirekt ljus är det bästa för sticklingarnas initiala tillväxtfas.

Steg 9: Vänta och bevaka

Nu är det dags att låta naturen ta sin gång. Var tålmodig och bevaka dina sticklingar regelbundet. Håll jorden fuktig men inte blöt och se till att den fuktiga miljön runt sticklingarna bibehålls.

Steg 10: Transplantera till större krukor

Efter några veckor till månader bör du se tecken på rotutveckling. När rötterna är tillräckligt långa och starka kan du transplantera dina nya plantor till större krukor. Jag brukar lyfta lite lätt i sticklingarna för att känna om den sitter fast i jorden, gör den det har ett rotsystem troligen bildats.

Rota dina sticklingar från svärmorstunga i vatten

För de som föredrar en alternativ metod eller kanske vill ha en visuell upplevelse av rotutvecklingen, är att rota sticklingar från svärmorstunga i vatten ett bra alternativ. Detta är en teknik som inte bara ger dig insikt i rottillväxten utan också låter dig njuta av den gröna övergången från blad till rot. Här är hur du gör det:

Steg 1: Välj dina bladsegment

Precis som vid plantering i jord är det avgörande att välja sunda och starka bladsegment. Följ stegen för att klippa bladen i segment, och se till att de är fria från sjukdomar eller skadedjur.

Steg 2: Placera bladsegmenten i vatten

  1. Fyll en genomskinlig behållare med vatten: Använd en glasburk, vas eller någon annan behållare där du kan se rottillväxten tydligt.
  2. Sätt i bladsegmenten: Placera bladsegmenten i vattnet så att snittytorna är nedsänkta. Se till att de inte är för trångt packade för att undvika bakterieproblem.

Steg 3: Placera i ljust, indirekt läge

Placera din behållare med bladsegmenten på en ljus plats men undvik direkt solljus. Ett fönsterbräde med indirekt ljus är perfekt för att uppmuntra tillväxten.

Steg 4: Byt vatten regelbundet

För att hålla vattnet hälsosamt för rotutveckling är det viktigt att byta vattnet regelbundet, gärna ett par gånger i veckan. Detta förhindrar bakterieproblem och håller vattnet syresatt.

Steg 5: Bevaka rottillväxten

Efter några veckor kommer du att märka små rötter som börjar utvecklas från snittytorna på bladsegmenten. När rötterna är tillräckligt långa och starka kan du fortsätta till nästa steg.

Steg 6: Transplantera till jord

Transplantera försiktigt dina bladsegment med de nybildade rötterna till små krukor fyllda med lika delar blomjord och odlingssand. Ge dem några dagar för att anpassa sig till sitt nya hem och fortsätt sedan skötseln som vanligt!

Avslutande ord:

Grattis, du har nu lärt dig hur man tar sticklingar från svärmorstunga på två olika sätt! Att föröka växter genom sticklingar är inte bara en rolig hobby, det är också ett fantastiskt sätt att skapa en mer hållbar och ekologisk trädgård. Kom ihåg att vara tålmodig och ge dina sticklingar den kärlek och omsorg de behöver för att trivas och växa. Lycka till med din gröna resa, och glöm inte att dela dina framsteg och erfarenheter med mig här i kommentarerna.

Om du vill läsa mer om sticklingar så har vi mängder av gudier här på bloggen, se till exempel hur man tar sticklingar från palettblad!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *