Ta sticklingar från Hoya – Steg för steg hur du lyckas!

Hej kära växtentusiaster! Idag ska vi utforska en spännande och givande process – att ta sticklingar från Hoya, eller porslinsblomma som den också kallas. Hoyor är vackra och tåliga växter som är kända för sina glänsande blad och härliga blommor. Att föröka din Hoya genom sticklingar är ett utmärkt sätt att dela din kärlek till denna växt med andra och att expandera din egen samling. I den här artikeln kommer jag att guida dig steg för steg hur du tar sticklingar från Hoya!

Hur man tar sticklingar från Hoya (Porslinsblomma)

Steg 1: Förberedelse och utrustning

Innan du börjar med sticklingarna är det viktigt att du har rätt utrustning och en grundläggande förståelse för processen. Här är vad du behöver:

 1. Moderplanta: Du måste ha en frisk och välmående moderplanta att ta sticklingar från. Se till att din Hoya är i god form innan du börjar förökningen.
 2. Vass kniv eller sekatör: Använd en ren och skarp kniv eller sekatör för att klippa sticklingarna. Dett minskar risken för att skada både sticklingen och moderplantan och hålla dem fria från infektioner.
 3. Krukor eller behållare: Använd små krukor eller behållare som är rena och desinficerade för att minimera risken för sjukdomar.
 4. Jordblandning: För att plantera dina sticklingar behöver du en lämplig jordblandning. Jag brukar använda såjord till mina sticklingar.
 5. Rotsprutningshormon (valfritt): Om du vill öka chansen för framgång kan du använda ett rotsprutningshormon, men det är inte nödvändigt för alla Hoyor.

Steg 2: Välj rätt tidpunkt

Den bästa tiden att ta Hoya-sticklingar är under våren eller sommaren. Vid denna tidpunkt är moderplantan aktivt växande, vilket ökar chansen att sticklingarna kommer att rotas framgångsrikt. Det är viktigt att välja en tidpunkt när växten är i god hälsa och inte är stressad av yttre faktorer som extrem värme eller kyla.

Steg 3: Ta din stickling

När du väl har bestämt dig för att ta sticklingar från din älskade Hoya-växt, är det viktigt att utföra detta steg med precision och omsorg. Här är en mer utförlig beskrivning av hur du ska ta dina Hoya-sticklingar:

 1. Välj de perfekta skotten: För att maximera dina chanser till framgång är det av största vikt att välja de rätta skotten att ta sticklingar från. Optimalt sett bör du välja skott som är ungefär 10 cm långa. Denna längd ger tillräckligt med utrymme för rotbildning och är idealisk för att säkerställa en framgångsrik övergång till en ny planta.
 2. En frisk moderplanta är nyckeln: Innan du tar sticklingar är det av största vikt att din Hoya-växt är i utmärkt hälsotillstånd. Sticklingarna kommer att ärva egenskaper från moderplantan, så det är avgörande att du väljer skott från en frisk och stark del av växten. Undvik skott från delar som är sjuka, skadade eller försvagade på något sätt.
 3. Använd rätt verktyg: För att säkerställa att dina sticklingar klipps rent och prydligt är det viktigt att du använder rätt verktyg. En ren och skarp trädgårdssax eller sekatör är idealiska för att klippa av skotten. Håll verktyget rent och skarpt för att minimera skador på växten och underlätta en smidig process.
 4. Rätt mängd blad och noder: Varje stickling bör ha minst 2-3 noder. Noderna spelar en avgörande roll i växtens förmåga att skapa blad och rötter och de ser ut som små knoppar på växtens stjälk. När du har hittat den perfekta delen av moderplantan klipper du av den under en nod och ta sedan bort de nedre bladen. Detta görs för att minimera den energi som växten investerar i bladen och istället fokusera den på rotutvecklingen i de nu tomma noderna. Det är viktigt att behålla minst ett blad som hjälper sticklingen med energi till att överleva under tiden den etablerar sina rötter och blir självständig.
 5. Om dina skott är för långa: Om dina utvalda skott är längre än önskat, oroa dig inte. Du kan klippa dem i mindre segment, säkerställ bara att varje segment har minst 2 noder. På detta sätt kan du öka dina chanser att varje segment utvecklar rötter och blir en ny planta.

När du har tagit dina Hoya-sticklingar är du redo att gå vidare till nästa fas av processen, där du kommer att plantera och vårda dina sticklingar i förhoppningen om att de snart ska bli friska och välmående Hoya-växter i sina egna rätt. Fortsätt att vara noggrann och tålmodig, och du kommer att ha bästa möjliga resultat för dina sticklingar.

Steg 4: Plantera sticklingarna

Nu är det dags att plantera dina sticklingar. Följ dessa steg:

 1. Fyll dina små krukor eller behållare med den förberedda jordblandningen. Se till att jorden är fuktig men inte blöt.
 2. Gör ett litet hål i jorden med ett finger eller en blyertspenna.
 3. Placera din Hoya-stickling i hålet så att noden är begravd i jorden. Tryck försiktigt jorden runt sticklingen för att säkra den på plats.

Steg 5: Skapa en fuktig miljö

Hoyor trivs i en fuktig miljö under rotning. Här är några sätt att skapa detta:

 • Placera plastpåsar över dina krukor eller behållare för att skapa en fuktig atmosfär.
 • Använd en sprayflaska för att fukta jorden och insidan av plastpåsen regelbundet.
 • Håll dina sticklingar borta från direkt solljus för att förhindra överdriven avdunstning.

Var vaksam på om det bildas vattendroppar på insidan av plastpåsen eller på sticklingens blad, som kan tyda på att fuktigheten är för hög. Skulle detta inträffa är det viktigt att ventilera påsen för att minska på fuktighetsnivån. Om fuktigheten är för hög finns det risk att det bildas röta i rötterna och din stickling riskerar att inte klara sig!

Steg 6: Tålamod och omsorg

Nu är det dags att utöva tålamod. Det kan ta flera veckor eller till och med månader för dina Hoya-sticklingar att utveckla starka rötter. Under den här perioden är det viktigt att ge dem rätt omsorg:

 • Håll jorden jämnt fuktig, men undvik att övervattna.
 • Undvik att flytta dina sticklingar för mycket, eftersom detta kan störa rotbildningen.
 • Fortsätt skapa en fuktig miljö genom att använda plastpåsar eller en fuktig luftfuktare om det behövs.

Steg 7: Rotbildning och plantering

När dina Hoya-sticklingar har utvecklat tillräckligt med starka rötter är det dags att plantera dem i sina egna krukor. Här är hur du gör det:

 1. Vänta tills sticklingarna har minst 2-3 cm långa rötter innan du planterar dem om. Du kan försiktigt dra ut en stickling ur sin kruka för att kontrollera rotutvecklingen. Du kan försiktigt lyfta lite i plantan innan du kontrollerar rötterna för att säkerställa att rötter faktiskt har bildats. Sitter plantan fast i jorden så har rötter troligen bildats.
 2. Fyll en större kruka med en lämplig Hoya-jordblandning. Ett bra val är att använda blomjord med leca-kulor för att skapa en miljö med bra dränering.
 3. Gör ett hål i jorden och placera din Hoya-stickling med rötterna i hålet.
 4. Tryck jorden försiktigt runt sticklingen för att säkra den på plats.

Steg 8: Eftervård

Nu när dina Hoya-sticklingar är planterade i sina egna krukor, är det dags att fortsätta ge dem rätt vård. Här är några tips:

 • Placera dina nya växter på en plats med indirekt ljus eller delvis skugga tills de är etablerade.
 • Fortsätt att hålla jorden jämnt fuktig, men undvik övervattning.
 • Efterhand som dina växter växer, kan du gradvis öka mängden ljus de får.
 • Hoyor är relativt lätta att underhålla, men kom ihåg att de uppskattar hög luftfuktighet.
 • Använd gärna krukväxtnäring under vår och sommarhalvåret. På höst och vinter behövs det inte då växen inte är lika aktiv.

Rotning Sticklingar från Hoya i Vatten

För den som vill prova en alternativ metod för att rota sina sticklingar från Hoya, finns möjligheten att använda vatten istället för jord. Detta är ett spännande och visuellt tillfredsställande sätt att övervaka rotutvecklingen och ger dig en tydlig inblick i hur växtens rötter utvecklas över tid. Här är en guide för att rota dina Hoya-sticklingar i vatten:

 1. Välj dina sticklingar: Börja med att välja de Hoya-sticklingar som du vill försöka rota i vatten. De bör fortfarande uppfylla de tidigare nämnda kriterierna, dvs. vara cirka 10 cm långa och ha minst 2-3 blad.
 2. Placera sticklingarna i vatten: Fyll en glasburk eller en annan genomskinlig behållare med rent vatten, gärna ljummet. Placera dina sticklingar i vattnet så att minst en nod är helt nedsänkt, medan bladen är ovanför vattenytan. Detta gör det möjligt för rötterna att utvecklas under vattnet medan bladen fortfarande kan andas och utföra fotosyntes.
 3. Byt vatten regelbundet: För att hålla vattnet rent och säkerställa att rötterna utvecklas hälsosamt, bör du byta ut vattnet ungefär varannan vecka eller när det blir grumligt. Se till att använda samma temperatur på vattnet när du byter det, så att sticklingarna inte utsätts för temperaturskiftningar.
 4. Placera i indirekt ljus: För att främja rotutvecklingen, placera din behållare med sticklingar i ett område med indirekt ljus eller delvis skugga. Direkt solljus kan överhettas vattnet och skada dina sticklingar.
 5. Tålamod och övervakning: Rotning i vatten kan ta tid, och det kan ta flera veckor eller till och med månader innan du ser betydande rotutveckling. Var tålmodig och övervaka sticklingarna regelbundet för att se hur de utvecklas. När rötterna är minst 2-3 cm långa och ser friska ut, är det dags att plantera dem i jord. Om du vill läsa mer om hur lång tid det tar att rota en stickling kan du göra det här!

När du har framgångsrikt rotat dina Hoya-sticklingar i vatten, kan du plantera dem i jord för att låta dem växa till mogna växter. Detta är ett utmärkt sätt att föröka dina Hoya-växter och dela dem med vänner och familj. Oavsett om du väljer att rota sticklingarna i jord eller vatten, kommer du att uppleva glädjen att se dina växter växa och blomstra under din omsorg.

Hur många Hoya sticklingar planterar man i samma kruka?

När det kommer till att plantera dina Hoya-sticklingar i krukor, finns det några överväganden att tänka på när det gäller antalet sticklingar som ska placeras tillsammans i samma kruka. Det är viktigt att hitta en balans för att skapa en frodig och buskig växtsamling medan man undviker att tränga sticklingarna för mycket. Här är några riktlinjer att följa:

 1. En till två sticklingar per kruka: Det vanligaste tillvägagångssättet är att placera en till två Hoya-sticklingar i samma kruka. Detta ger tillräckligt med utrymme för varje stickling att utvecklas och utbilda sitt eget rotsystem. Om du vill ha en mer buskig look kan du överväga att plantera två sticklingar i samma kruka, men se till att det fortfarande finns tillräckligt med utrymme för båda att trivas.
 2. Utrymme för tillväxt: Oavsett hur många sticklingar du väljer att placera tillsammans, se till att det finns tillräckligt med utrymme för varje växt att växa och utvecklas utan att känna sig trångt. Sticklingarna bör ha tillräckligt med utrymme att sprida sina rötter och blad utan att konkurrera om resurser.
 3. Sammanväxning kan vara fördelaktigt: Att plantera flera sticklingar i samma kruka kan ha fördelar utöver det estetiska. Växter som växer tätt tillsammans kan skapa en naturlig fuktigare miljö genom att minska avdunstning och öka luftfuktigheten runt växterna. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för Hoyor, som trivs i hög luftfuktighet.
 4. Upptäck din egen stil: Det finns ingen strikt regel för antalet sticklingar i en kruka, så det är upp till dig att avgöra hur många du vill plantera tillsammans baserat på din personliga preferens och det utrymme du har tillgängligt.
 5. Separera vid behov: Om du planterar flera sticklingar i samma kruka och märker att de börjar trängas eller konkurrera om resurser, tveka inte att separera dem och plantera om dem i separata krukor. Detta kan vara nödvändigt om du märker att sticklingarna inte trivs tillsammans.

Sammanfattningsvis kan du med fördel plantera ett par sticklingar i samma kruka för att skapa en buskigare och mer kompakt växt. Var dock uppmärksam på att ge varje växt tillräckligt med utrymme och följ med omsorg deras utveckling för att säkerställa att de trivs tillsammans. Med rätt omsorg och uppmärksamhet kan du snart njuta av en frodig samling av vackra Hoya-växter.

Sammanfattning

Att ta sticklingar från din Hoya-växt är en spännande och givande process. Genom att följa dessa steg kan du föröka din Hoya-samling och dela din kärlek till dessa vackra växter med andra. Kom ihåg att vara tålamodig och ta god omsorg om dina sticklingar, och snart kommer du att ha friska och glada Hoyor i din trädgård eller hem.

Lycka till med din sticklingsförökning, och jag ser fram emot att höra om dina framgångar och erfarenheter i kommentarerna nedan. Tills nästa gång, ha det bra och njut av din tid med dina älskade Hoyor!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *