Ta en Stickling från Silverkalla – Allt du behöver veta!

Hej alla växtälskare och välkomna till ännu ett spännande inlägg! Idag kommer vi att utforska hur man tar sticklingar från en väldigt fin växt som passar väl in i allas hem, den vackra Silverkallan. Att skapa nya växter genom sticklingar är en rolig och givande process, och Silverkallan är perfekt för detta ändamål. Låt oss dyka in i steg-för-steg-guiden om hur du tar en stickling från Silverkalla.

Ta en stickling från Silverkalla – steg för steg.

Steg 1: Förberedelse och verktyg

Innan du börjar ta sticklingar från din Silverkalla är det viktigt att förbereda rätt utrustning och material. Här är vad du behöver:

 1. En frisk moderplanta: Se till att din Silverkalla är i god form och inte lider av sjukdomar eller skadedjur.
 2. Vass sekatör eller kniv: Du behöver rena och vassa verktyg för att skära sticklingarna på ett sätt som minimerar skada på moderplantan.
 3. Krukor: Du kommer att behöva några små krukor för att plantera dina sticklingar.
 4. Jordblandning: För sticklingar av silverkalla brukar vanlig såjord passa bra.
 5. Vatten: Ha vatten till hands för att vattna dina sticklingar efter plantering.
 6. Plastpåse eller plastfolie: Detta kommer att användas för att skapa en fuktig miljö runt dina sticklingar och främja rotutvecklingen. Ett litet mini-växthus 🙂

Steg 2: Välj rätt tidpunkt

För att öka dina chanser att lyckas med att ta sticklingar från din Silverkalla är det viktigt att välja rätt tidpunkt. Det bästa är att göra detta på våren eller försommaren när växten är i sin tillväxtperiod. Det är då växten är mest aktiv och har högst chans att producera starka sticklingar med framgångsrik rotbildning.

Steg 3: Välj de bästa skotten

Nu är det dags att välja de bästa skotten från din moderplanta. Du vill leta efter sidoskott som växer nära moderplantans bas. Dessa skott är oftast de mest hälsosamma och har en bättre chans att utveckla rötter. Här är några kriterier att tänka på:

 1. Ungefär 5-10 cm långa: Vid val av sticklingar är storleken en viktig faktor att beakta. Den optimala längden för dina sticklingar bör vara någonstans mellan 5 och 10 cm. Om sticklingen är för kort kan den ha svårt att utveckla rötter, medan om den är för lång kan den vara svårare att hantera och kräva extra stöd.
 2. Inga blommor: Att undvika skott med blommor är en grundläggande princip när man tar sticklingar från någon växt. Blommande skott har en tendens att använda sin energi för att producera blommor istället för att utveckla rötter. Detta kan minska dina chanser att framgångsrikt rota din stickling och få den att växa till en stark ny växt. Så, leta efter skott som är i tillväxtfasen men ännu inte har producerat blommor. Detta ger dem möjlighet att fokusera på att utveckla rötter och etablera sig som självständiga plantor.
 3. Flera noder: Noderna är de små knölarna eller utskotten längs med stammen av din Silverkalla. Dessa noder är avgörande eftersom de är platserna där rötter kommer att utvecklas. Ju fler noder en stickling har, desto fler möjligheter har den att utveckla ett hälsosamt rotsystem. Dessutom, om en nod misslyckas med att utveckla rötter, finns det andra som kan ta över. Detta ökar sannolikheten för att din stickling kommer att överleva och trivas som en ny planta. När du väljer dina sticklingar, se till att de har flera noder längs stammen för bästa resultat.
 4. Friska blad: Hälsosamma blad är en avgörande indikator på en frisk stickling. När du undersöker potentiella skott, kontrollera noga bladen för eventuella tecken på sjukdomar eller skadedjur. Friska blad ska vara gröna, livliga och fria från fläckar, missfärgningar eller skador. Att välja skott med friska blad hjälper till att säkerställa att din nya planta kommer att vara motståndskraftig mot sjukdomar och skadedjur från början. Om du märker några problem med bladen på en stickling, är det bäst att undvika den och leta efter en som är i bättre skick.

Steg 4: Klipp och förbered skottet

När du har valt ditt skott, är det dags att klippa det från moderplantan. Använd din vassa sekatör eller kniv och klipp skottet strax under en nod. Det är fördelaktigt att skära i en vinkel, så att du har tillräckligt med yta för rotbildning.

Efter att du har klippt skottet, ta bort eventuella blad längs den nedre delen av skottet. Detta kommer att hjälpa till att fokusera växtens energi på rötterna istället för på löven. Se däremot till att såklart lämna 1-2 bladpar på toppen så att fotosyntesen kan fortgå och hjälpa plantan med energi.

Steg 5: Plantera sticklingen

Nu är det dags att plantera din stickling. Fyll en liten kruka eller kruka med den förberedda jordblandningen och gör ett litet hål i mitten med ditt finger eller ett stickverktyg. Placera sedan sticklingen i hålet och tryck försiktigt till jorden runt den för att säkra den. Se till att sticklingen sitter stadigt i jorden.

Steg 6: Skapa en fuktig miljö

För att främja rotutvecklingen är det viktigt att skapa en fuktig miljö runt din stickling. En enkel metod är att använda en genomskinlig plastpåse eller plastfolie för att täcka krukan. Detta kommer att behålla fukten och skapa en mini-växthusmiljö för din stickling. Var däremot observant på om det bildas droppar på bladen eller på påsens sidor, då kan fuktigheten vara för hög och det finns risk för att röta bildas vid rötterna. Detta kan göra så att plantan tar skada så se till att lufta ditt mini-växthus om detta skulle uppstå.

Steg 7: Placera sticklingen på rätt plats

Placera din stickling på en ljus plats, men undvik direkt solljus som kan vara för intensivt och skada den unga växten. En plats med indirekt ljus eller dämpat solljus är bäst.

Steg 8: Vattna försiktigt

Håll jorden fuktig, men inte blöt. Övervattning kan leda till röta och andra problem. Använd en sprayflaska eller en liten vattenkanna med fin spray för att försiktigt vattna sticklingen när jorden börjar torka ut.

Steg 9: Tålamod är nyckeln

Nu kommer den svåraste delen av processen – väntan. Det kan ta några veckor eller till och med månader innan du ser tecken på rotutveckling. Var tålamodig och låt naturen ta sin gång. När du tror att rötter bildats kan du försiktigt lyfta lite i plantan, sitter den fast i jorden har rötter troligen bildats. Läs mer om hur lång tid det tar för en stickling att bilda rötter.

Steg 10: Transplantera när rötterna är redo

När din stickling har utvecklat tillräckligt med rötter och är stabil i krukan, är det dags att transplantera den till en större kruka.

Tips för att lyckas med din stickling från silverkalla

Här är några tips och tricks som kan hjälpa dig att lyckas med att ta sticklingar från din Silverkalla:

 • Håll ögat på fuktigheten: Se till att miljön runt din stickling är fuktig, men undvik att övervattna. Använd en plastpåse eller plastfolie för att skapa och behålla fuktigheten.
 • Använd ett rotningshormon : Du kan använda ett rotningshormon för att hjälpa till att främja rotutvecklingen. Följ anvisningarna på förpackningen noggrant.
 • Undvik att röra sticklingen: När du har planterat din stickling, undvik att röra den i onödan. Detta kan störa rötternas tillväxt.
 • Håll koll på ljuset: Se till att din stickling får tillräckligt med ljus, men undvik direkt solljus som kan vara för intensivt.
 • Var uppmärksam på skadedjur och sjukdomar: Håll ett öga på din stickling för eventuella tecken på skadedjur eller sjukdomar och agera snabbt om du ser några problem.

Stickling från silverkalla i vatten

En alternativ och populär metod för att föröka Silverkallor är att placera sticklingar i vatten. Detta är en enkel och beprövad teknik som många växtälskare använder med framgång. Här är hur du kan göra det:

Steg 1: Välj rätt sticklingar

Precis som när du planterar sticklingar i jord är det viktigt att välja rätt sticklingar när du använder vattenmetoden. Följ samma kriterier som nämndes tidigare: välj sticklingar som är ungefär 5-10 cm långa, undvik blommor, se till att de har flera noder och att bladen är friska.

Steg 2: Placera sticklingen i vatten

För att komma igång, fyll ett rent glas eller en behållare med vatten. Vattnet bör vara rumstemperatur eller något varmare. Se till att sticklingen är nedsänkt i vattnet, och att minst en nod är täckt. Noderna är de viktiga punkterna där rötter kommer att utvecklas, så det är viktigt att de är nedsänkta i vattnet.

Steg 3: Byt vatten regelbundet

För att hålla vattnet friskt och rikt på syre är det viktigt att byta ut det regelbundet, vanligtvis en gång i veckan eller när vattnet ser grumligt ut. Detta hjälper till att förhindra bakterietillväxt som kan vara skadlig för din stickling.

Steg 4: Placera i ljus, undvik direkt solljus

Placera glaset eller behållaren med sticklingen på en ljus plats, men undvik direkt solljus. Solens intensiva strålar kan vara för starka för den unga sticklingen och kan till och med skada den. En plats med dämpat eller indirekt ljus är idealisk.

Steg 5: Tålamod

Precis som med jordmetoden kräver det tid innan din stickling utvecklar rötter i vattnet. Det kan ta några veckor eller till och med månader, beroende på faktorer som ljusförhållanden och temperaturen i ditt område. Var tålamodig och övervaka sticklingen regelbundet för att se framsteg.

Steg 6: Transplantera när rötterna är redo

När du ser att din stickling har utvecklat tillräckligt med rötter, är det dags att transplantera den i jord. Använd en lämplig kruka och såjord för krukväxter och se till att jorden är lätt fuktad när du transplanterar sticklingen. Försök att hantera den försiktigt och undvik att skada de nya rötterna.

Den stora fördelen med att använda vattenmetoden är att du kan se rötterna utvecklas tydligt, vilket ger dig en bra uppfattning om när det är dags att transplantera din stickling. Dessutom kan det vara en spännande och pedagogisk upplevelse att se rötterna växa under tiden i vattnet.

Så, oavsett om du väljer att plantera din Silverkalla-stickling i jord eller använda vattenmetoden, är båda metoderna effektiva och kan ge dig nya, hälsosamma plantor som du kan njuta av i ditt hem. Välj den metod som känns mest bekväm för dig och ha kul med dina sticklingar!

Varför ta sticklingar från en Silverkalla?

Att ta sticklingar från din Silverkalla ger dig möjlighet att skapa fler plantor från moderplantan. Det är ett utmärkt sätt att föröka denna fantastiska växt och även dela den med vänner och familj. Här är några andra fördelar med att ta sticklingar:

 1. Förnyelse: Genom att ta bort äldre delar av moderplantan och låta nya sticklingar växa, kan du förnya din Silverkalla och hålla den ung och frisk.
 2. Expanderad samling: Om du älskar din Silverkalla och vill ha fler exemplar av den i ditt hem eller trädgård, är sticklingar ett utmärkt sätt att göra det.
 3. Presentidéer: Sticklingar från din Silverkalla kan vara underbara presenter till dina växtälskande vänner och familjemedlemmar.
 4. Experimentera med nya arrangemang: Att ha fler plantor ger dig möjlighet att skapa olika arrangemang och dekorationer med dina Silverkallor.

Avslutande tankar

Att ta sticklingar från en Silverkalla är en rolig och givande process som låter dig skapa fler exemplar av denna vackra växt. Med rätt förberedelse, omsorg och tålamod kan du snart njuta av nya Silverkallor som kommer att blomstra i ditt hem eller trädgård. Jag hoppas att den här steg-för-steg-guiden har varit till hjälp, och jag önskar dig lycka till med dina sticklings-experiment!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *