Ta en stickling från Blyblomma – Så lyckas du!

Att föröka blyblomman är inte bara en utmärkt metod för att utöka din trädgård eller ditt gröna utrymme, utan också en givande och rolig process. Att ta en stickling från Blyblomma görs enklast genom att separera sidoskott som växer vid moderplantans bas, eller genom stamsticklingar. I denna artikel kommer vi att ta dig genom processen steg för steg, från förberedelser till skötsel av dina nya plantor.

Stickling från Blyblomma

Stickling från Blyblomma – Steg för steg!

Att ta sticklingar från blyblomma är enkelt och det finns två olika sätt, via delning av sidoskott samt genom att ta stamsticklingar. Delning brukar vara fördelatkigt då rotsystemet redan är etablerat, men finns det inga sidoskott att ta så går det bra med alternativ två, nämligen stamsticklingar. När du är på steg tre får du välja den metod som passar dig bäst!

Steg 1: Förberedelser

  1. Skaffa rätt verktyg: Se till att du har en vass trädgårdssax eller en skarp kniv för att klippa sticklingar utan att skada moderplantan. Se till att den är ren för att minska risken för infektion i den nya sticklingen eller i moderplantan.
  2. Förbered lämpliga behållare: Använd små krukor eller plastbehållare för att rota dina sticklingar. Se till att de är rena och har tillräckligt med dräneringshål för att undvika vattenstagnation.
  3. Jord: Det är viktigt att jorden är väldränerad för att undvika röta. Vanlig såjord passar bra.
  4. Plastpåse: För att skapa ett mini-växthus för dina sticklingar.
  5. Rotningshormon: Använd ett rotningshormon för att ge dina sticklingar extra stor chans att lyckas. Speciellt fördelaktigt om du tar stamsticklingar.

Genom att förbereda ditt material kommer du att ha en smidigare och mer effektiv process när det är dags att ta sticklingar från din blyblomma.

Steg 2: Rätt tidpunkt

Den bästa tiden att ta sticklingar från din blyblomma är på våren eller sommaren när växten är i sin tillväxtfas. Vid denna tidpunkt är växten mest aktiv och har större chans att rota sig framgångsrikt.

Steg 3a: Delning av sidoskott

Ett av de enklaste sätten att föröka blyblomman är genom att dela sidoskott. Dessa är små utskjutande skott som växer från moderplantans rötter. Följ dessa steg för att lyckas:

  • Undersök din blyblomma noggrant och leta efter friska och väletablerade sidoskott som växer vid sidan av moderplantan.
  • Försök försiktigt att separera sidoskottet från moderplantan.
  • Eftersom att sidoskottet och moderplantan delar rotsystem kan du behöva använda din trädgårdssax eller kniv för att försiktigt skära av sidoskottet från moderplantans rötter. Försök att behålla en hel del rötter till sidoskottet vilket kommer att hjälpa den att överleva på egen hand.

Steg 3b: Ta stamsticklingar

Om du väljer att ta sticklingar från stammen är det viktigt att följa rätt teknik för att öka chanserna till framgång. Här är stegen för att ta stamsticklingar från din blyblomma:

  • Välj en frisk stamdel som är cirka 10-15 centimeter lång och klipp den under en nod (där ett blad har vuxit ut från stammen). Det är från denna nod som rötter har möjlighet att utvecklas.
  • Ta bort de nedre bladen från sticklingen för att förhindra att de ruttnar när de placeras i jorden eller vatten. Behåll ett par blad på toppen av sticklingen och ta bort resten. Att bara behålla ett par blad ger sticklingen rätt förutsättning för att fortsätta samla in energi, utan att tappa för mycket vatten via vattenavdunstning som är hög i bladen.

Steg 4: Plantering i jord

Nu när dina sticklingar är klara för plantering är det dags att ge dem den bästa starten genom att plantera dem i jord. Dessutom kan du använda en plastpåse för att skapa ett miniväxthus som hjälper till att skapa en optimal miljö för rotning.

Plantering i jord:

  1. Förbered krukorna eller plastbehållarna: Fyll dina rena krukor eller behållare med väldränerad jord, såsom vanlig såjord. Se till att det finns tillräckligt med dräneringshål i botten för att undvika vattenstagnation.
  2. Skapa planteringshål: Med ditt finger eller ett litet verktyg, gör försiktigt ett litet hål i jorden där du planerar att placera din stickling.
  3. Plantera sticklingen: Placera sticklingen i det förberedda hålet och tryck försiktigt jorden runt den för att säkra den på plats. Se till att eventuella blad eller stamdelar som kommer i kontakt med jorden är ordentligt täckta.
  4. Vattna lätt: Ge din nyligen planterade stickling en lätt bevattning för att hjälpa till att etablera rotsystemet och jorden runt den.

Användning av plastpåse för ett miniväxthus:

  1. Placera påsen över krukan: Efter att du har planterat din stickling, placera en klar plastpåse över krukan för att skapa en fuktig och varm miljö som efterliknar ett växthus.
  2. Säkra påsen: Se till att påsen är ordentligt säkrad runt krukans kant för att hålla kvar fukten. Du kan använda en gummiband eller tejp för att säkra påsen på plats.
  3. Placera i ljus men undvik direkt solljus: Placera krukan med påsen på en ljus plats, men undvik direkt solljus som kan överhetta och skada sticklingen.
  4. Ventilera vid behov: Öppna påsen då och då för att möjliggöra lite luftcirkulation och förhindra överdriven fuktighet som kan leda till mögelbildning.

Rotningen kan ta några veckor, så var tålmodig och kontrollera regelbundet för tecken på om sticklingen inte mår bra. Se gärna vår artikel om vanliga problem med sticklingar.

Steg 6: Plantera om

När dina sticklingar har rotat sig och börjat producera nya blad är det dags att plantera om dem i sina egna krukor eller i trädgården. Placera dina plantor på en ljus plats med indirekt solljus.

Steg 7: Skötsel av nya plantor

Nu när dina nya blyblommaplantor har etablerat sig är det viktigt att ge dem rätt skötsel för att fortsätta växa och trivas. Här är några grundläggande skötselråd:

  • Vattna regelbundet, men låt jorden torka ut något mellan vattningarna för att undvika övervattning.
  • Gödsla dina plantor med en balanserad växtnäring en gång i månaden under tillväxtperioden för att främja hälsosam tillväxt.

Avslutande ord

Genom att följa dessa steg för steg-guide bör du kunna föröka din blyblomma med framgång och njuta av fler av dessa vackra växter i ditt hem eller trädgård. Kom ihåg att experimentera och ha kul med processen – det är en del av charmen med att ta sticklingar! Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *