Ta stickling från Fuchsia – Enkel steg-för-steg guide!

Välkommen kära växtälskare! Idag ska vi dyka djupt in i den klassiska växten fuchsia, eller framförallt hur man tar en stickling från fuchsia. Denna vackra och färgglada blomma förtjänar definitivt en plats i varje trädgård. Och det bästa är att du kan föröka den genom sticklingar! I denna artikel kommer jag att guida dig genom steg-för-steg-processen för att ta en stickling från fuchsia och skapa nya blommor för din trädgård. Så, låt oss börja!

I denna artikeln kommer vi att gå igenom:

Stickling från fuchsia

Ta stickling från fuchsia

Steg 1: Förberedelse

Innan vi dyker in i själva förökningsprocessen om hur man tar stickling från fuchsia måste du se till att du har allt du behöver. Här är några saker som kommer att vara till hjälp:

 1. En hälsosam moderplanta: Välj en fuchsia som är frisk och utan sjukdomar. Ju friskare moderplantan är, desto bättre kommer dina sticklingar att vara.
 2. Skärverktyg: Använd en skarp trädgårdssax eller kniv för att klippa dina sticklingar. Se till att ditt verktyg är rent och skarpt för att göra rena snitt.
 3. Jord: Du behöver en lämplig jordblandning för att plantera dina sticklingar. En blandning av lika delar pelargonjord och sandjord brukar vara den optimala, även om vanlig blomjord säkert fungerar bra för fuchsia.
 4. Krukor eller behållare: Du kommer att behöva små krukor eller behållare för att plantera dina sticklingar. Det är bra om de har dräneringshål i botten för att undvika övervattning.
 5. Miniväxthus eller plastpåse: Dessa hjälper till att skapa en fuktig miljö för dina sticklingar och främja rotbildningen.
 6. Rotningshormon (valfritt): Rotningshormon är ett pulver eller en gel som kan öka framgången för rotbildningen. Det är valfritt, men det kan hjälpa särskilt om du är nybörjare.

Steg 2: Välj dina sticklingar

När du har alla nödvändiga verktyg och material är det dags att välja dina sticklingar. Här är några riktlinjer att följa:

 • Välj unga skott från moderplantan. Dessa är mer benägna att utveckla rötter.
 • Se till att varje stickling har minst två blad och är 4-6 tum lång.
 • Ta sticklingar från toppen av moderplantan, eftersom de tenderar att vara mer vitala och friska.

Steg 3: Klipp dina sticklingar

Nu är det dags att använda ditt skärverktyg för att ta dina sticklingar. Här är hur du gör det:

 1. Välj var du vill göra snittet. Placera ditt verktyg cirka en tum under ett par bladknoppar på sticklingen.
 2. Gör en ren snitt rakt över stammen. Se till att det inte finns några ojämna eller trasiga kanter.

Steg 4: Förbered dina sticklingar

När du har klippt dina sticklingar är det dags att förbereda dem för plantering. Här är vad du ska göra:

 1. Ta bort de nedersta bladen från varje stickling. Du bör lämna bara de två övre bladen intakta.
 2. Klipp strax under en nod, det är från noder som rötter och blad bildas.
 3. Om du väljer att använda rotningshormon, doppa den nedersta delen av varje stickling i pulvret eller gelen och skaka av överflödet.

Steg 5: Plantera dina sticklingar

Nu är det dags att placera dina fuchsia sticklingar i jorden. Följ dessa steg:

 1. Fyll dina små krukor eller behållare med jordblandningen.
 2. Gör små hål i jorden med ett finger eller ett stick.
 3. Placera dina sticklingar i hålen så att de går ungefär 3-5 cm ner i jorden.
 4. Tryck försiktigt jorden runt sticklingarna för att säkerställa god kontakt med roten.

Steg 6: Skapa en fuktig miljö

Nu när dina sticklingar är planterade måste du skapa en fuktig miljö som kommer att främja rotbildningen. Här är hur du gör det:

 1. Trä en plastpåse över dina krukor för att skapa en miniväxthus-effekt.
 2. Se till att det finns tillräckligt med ljus, men undvik direkt solljus som kan överhetta dina sticklingar.
 3. Om det bildas droppar i påsen eller på plantan, öppna påsen för att ventilera och släppa ut fukt.

Steg 7: Vänta och vårda dina sticklingar

Nu är det dags att vara tålmodig och vänta på att dina sticklingar ska utveckla rötter. Det kan ta några veckor eller till och med månader beroende på väderförhållandena och andra faktorer. Ett knep är att lyfta lite lätt på plantan, sitter den fast i jorden har rötter troligen bildats. Under den här tiden bör du:

 1. Hålla jorden jämnt fuktig, men inte blöt. Övervattning kan leda till röta.
 2. Undvik att störa sticklingarna genom att inte dra upp dem för att kontrollera rötterna. Tålmodighet är nyckeln här.
 3. Se till att de får tillräckligt med ljus, men undvik direkt solljus som kan vara för intensivt för de unga plantorna.

Steg 8: Transplantera dina sticklingar

När dina sticklingar har utvecklat tillräckligt med rötter är det dags att transplantera dem i större krukor eller utomhus i trädgården. Här är hur du gör det:

 1. Vänta tills dina sticklingar har minst 4-6 cm av ny tillväxt och är stabila nog att hantera.
 2. Försiktigt ta bort dem från sina små krukor eller behållare, försöka undvika att skada rötterna.
 3. Plantera dem i sina nya krukor eller utomhusplatser med samma jordblandning som tidigare.
 4. Vattna dem noggrant och se till att de får lämpligt ljus och skyddas från extrema väderförhållanden.

Skötsel av stickling från fuchsia

Nu när dina sticklingar har blivit fullväxta fuchsia-plantor måste du fortsätta vårda dem för att säkerställa att de trivs och blommar. Här är några vårdtips:

 1. Ge dem regelbunden vattning, och se till att jorden är jämnt fuktig, men inte blöt.
 2. Använd blomnäring för att ge näring åt dina fuchsia-plantor.
 3. Klipp bort eventuella döda eller sjuka blad och blommor för att främja frisk tillväxt.
 4. Ge dem lämplig belysning – fuchsia trivs bäst i delvis skugga till ljus skugga.
 5. Håll ögonen öppna för skadedjur och sjukdomar och vidta åtgärder om det behövs för att skydda dina växter.

Hur övervintrar man fuchsia?

Fuchsia är växter som oftast odlas som årliga eller som krukväxter inomhus, särskilt i kalla klimat då de inte tål frost. Om du bor i ett område med milda vintrar kan du dock övervintra fuchsia utomhus, men i kallare klimat är det vanligt att ta in dem under vintern. Här är några sätt att övervintra fuchsia:

 1. Inomhusövervintring:
  • Ta in dina fuchsia-plantor innan frostnätterna börjar. Detta bör ske i september eller oktober, beroende på ditt område.
  • Klipp tillbaka fuchsia-plantan något, ta bort de döda eller svaga grenarna och beskär den om det behövs för att forma den.
  • Om den står varmare än 10 grader måste den ha ljus. Placera krukan på en ljus plats inomhus, helst nära ett fönster där den kan få tillräckligt med ljus.
  • Vattna sparsamt under vintern. Låt jorden torka något mellan vattningarna, men se till att den inte torkar helt.
  • Om det är möjligt, håll temperaturen runt 10-15°C för att simulera vinterförhållandena. Detta kommer att hjälpa växten att vila.
 2. Kallväxthusövervintring:
  • Om du har tillgång till ett kallväxthus eller en växthus med frostskydd kan du övervintra fuchsia där.
  • Följ samma principer som för inomhusövervintring, inklusive beskärning och sparsam vattning.
  • Se till att temperaturen i växthuset inte sjunker under fryspunkten.

Kom ihåg att olika fuchsia-varianter kan ha olika krav på övervintring, så det är alltid bäst att kolla med en trädgårdsbutik eller botanisk expert för specifika råd baserat på den typ av fuchsia du har. Att övervintra fuchsia kan vara lite knepigt, men med rätt omsorg kan du njuta av dessa vackra växter år efter år.

Varför blommar inte fuchsian?


Fuchsior kan sluta blomma av olika skäl. Här är några vanliga orsaker till varför en fuchsia kanske inte blommar:

 1. För stor omställning: Om fuchsian har genomgått en för stor omställning kan den båda tappa knoppar eller sluta blomma. Testa att klippa ner den om möjligt och plantera om blomman i ny jord.
 2. Otillräckligt ljus: Fuchsior behöver vanligtvis mycket ljus för att blomma ordentligt. Om växten inte får tillräckligt med ljus, särskilt direkt solljus, kan den sluta blomma eller producera färre blommor. Placera din fuchsia på en plats där den får minst 6 timmar direkt ljus per dag.
 3. Felaktig beskärning: Om du beskär din fuchsia på fel sätt eller vid fel tidpunkt kan du ta bort blomknopparna. Fuchsior blommar ofta på nya skott som bildas på äldre grenar. Om du klipper bort dessa skott eller blomknoppar under beskärningen kan växten inte blomma.
 4. Otillräcklig näring: Fuchsior behöver rätt näring för att kunna producera blommor. Använd en balanserad gödselmedel som är speciellt framtagen för blommande växter. Följ anvisningarna på gödselpaketet och övergöd inte, eftersom det kan leda till en överflöd av löv och brist på blommor.
 5. Torr jord eller vattenstress: Om fuchsian inte får tillräckligt med vatten eller om jorden torkar ut för mycket mellan vattningarna kan den sluta blomma. Håll jorden jämnt fuktig, men undvik övervattning.
 6. Temperatur och fuktighet: Fuchsior trivs bäst i en jämn temperatur och hög luftfuktighet. Om miljöförhållandena är för extrema, särskilt under vintern, kan detta påverka växtens blomningsförmåga negativt. Försök att hålla fuchsia i ett stabilt klimat med lagom temperatur och luftfuktighet.
 7. Ålder på plantan: Äldre fuchsia-plantor har ibland en tendens att producera färre blommor. Om din fuchsia är gammal och har blivit stor, kan det vara svårt att få den att blomma lika rikligt som när den var yngre.

Avslutande ord

Det är så du tar sticklingar från en fuchsia och skapar nya vackra plantor för din trädgård. Kom ihåg att förökning kan vara lite tålamodsprövande, men det är så värt det när du ser dina nya fuchsia-plantor blomma i all sin prakt. Lycka till, och glöm inte att njuta av processen! Trädgårdsskötsel är en underbar hobby som ger så mycket glädje och tillfredsställelse. Vi har fler guider om sticklingar på sidan, kolla t.ex. in vår guide om hur du tar stickling från humle!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *