Ta en Stickling från Chili – Komplett steg-för-steg guide!

Välkommen till ännu ett inlägg om sticklingar på bloggen! Har du någon gång tänkt att det hade varit kul med en till chiliplanta? Då har du kommit rätt! Chili är inte bara en smakrik ingrediens i matlagningen, utan även en fantastisk växt att odla och dela med vänner och familj. Ett av de bästa sätten att föröka chili är genom att ta sticklingar. I detta inlägg kommer jag att guida dig igenom steg för steg hur du tar en stickling från chili och får den att trivas.

Stickling från chili

Ta en stickling från chili – steg för steg

Steg 1: Förberedelse och Verktyg

Innan du börjar, se till att du har allt du behöver. Här är några verktyg och förnödenheter som kommer att vara användbara:

 1. Moderplantan: Först och främst behöver du en frisk och välvårdad moderplanta. Välj en chiliplanta som är minst sex månader gammal och har många blad. Det är viktigt att moderplantan är fri från skadedjur och sjukdomar.
 2. Sax eller skarp kniv: Du kommer att använda en skarp sax eller kniv för att skära av sticklingarna. Se till att verktyget är rent och skarpt för att göra rena snitt.
 3. Planteringsjord: Använd en väldränerad jordblandning. Planteringsjord brukar fungera bra till själva sticklingen, och när den sen är redo för omplantering brukar tomat och chilijord föredras.
 4. Små krukor: Du kommer att behöva små krukor eller plastbrätten för att plantera dina sticklingar.
 5. Växtbelysning eller soligt fönster: Sticklingarna kommer att behöva ljus för att växa och utveckla rötter. Om du inte har tillräckligt med naturligt ljus kan du använda växtbelysning.
 6. Vatten: Säger ju sig själv, ingen planta utan vatten!

När du närmar dig detta steg, är det viktigt att vara noggrann och omsorgsfull i ditt val av sticklingar, eftersom detta utgör grunden för hela processen. Här är några detaljerade riktlinjer att följa:

 1. Välj friska grenar: Börja med att inspektera moderplantan noggrant. Välj ut de grenar som är friska och starka, och se till att de inte visar några tecken på sjukdomar eller skadedjur. Att börja med sunda sticklingar ökar chanserna för framgång avsevärt.
 2. Rätt längd: När du har identifierat de friska grenarna, är det dags att bestämma rätt längd för dina sticklingar. Optimalt sett bör sticklingen vara ungefär 7-10 cm lång. Detta är den optimala längden för att säkerställa en tillräcklig stark stickling, utan att den är för stor som kan vara för mycket att försörja utan ett etablerat rotsystem.
 3. Rena snitt: Innan du tar sticklingen, se till att ditt verktyg, vare sig det är en sekatör, sax eller en kniv, är ordentligt rengjord och skarp. Detta kommer att göra det möjligt för dig att göra rena och precisa snitt. Ett rent snitt minimerar risken för skador och främjar en sund rotbildning. Optimalt är att skära av sticklingen ca en halv centimeter under en nod, noden är den plats där blad eller rötter bildas och ser ut som en knopp på stjälken. Skär eller klipp i en 45-gradig vinkel för att göra snittytan större.

Efter att du har klippt sticklingen, ta försiktigt bort de nedre bladen längs stammen. Detta fokuserar växtens energi på rotbildning snarare än att stödja blad som inte längre behövs. Det är däremot superviktigt att behålla 1-2 bladpar på toppen, utan dessa kommer ingen energi att bildas via fotosyntesen och plantan riskerar då att inte överleva.

Genom att noga följa dessa riktlinjer kommer du att säkerställa att dina sticklingar har bästa möjliga chans att utveckla starka och hälsosamma rötter!

Steg 3: Rotningshormon (valfritt)

Vissa tror att användning av ett rotstimulerande hormon kan öka framgången med rotning. Det är valfritt, men om du vill prova det så kan du doppa den avklippta änden av din stickling i rotstimulerande medel eller pulver innan du planterar den i jorden.

Steg 4: Plantera Sticklingarna

För att plantera dina sticklingar, fyll små krukor eller små plastbrätten med den förberedda såjorden. Gör en liten fördjupning i jorden med ett finger eller en blyertspenna och placera sticklingen försiktigt i fördjupningen. Se till att jorden är fuktig men inte blöt. Vattna försiktigt runt sticklingen och tryck sedan försiktigt ner jorden runt den för att säkra den.

Steg 5: Skapa en Fuktig Miljö

Eftersom sticklingarna inte har rötter än behöver de en fuktig miljö för att trivas. Du kan därför placera en plastpåse över varje kruka eller använd plastbrätten med lock om möjligt för att skapa ett fuktigt klimat. Om du märker att det bildas droppar på blad eller på plastens sidor är det viktigt att ventilera sticklingen för att förhindra mögelbildning. Du vill ha en fuktig miljö, inte en blöt.

Steg 6: Placera Sticklingarna på Rätt Plats

Sticklingarna bör placeras på en plats med indirekt ljus eller under växtbelysning. Undvik starkt solljus, eftersom detta kan skada de ömtåliga sticklingarna. En temperatur på runt 21-24°C är idealisk för rotutveckling.

Steg 7: Vattna Och Håll Koll

Håll jorden jämnt fuktig, men undvik att övervattna. Sticklingarna börjar utveckla rötter inom några veckor, och du kan testa om de har rotat genom att försiktigt dra lite i sticklingen. Om du känner motstånd betyder det att rötter har bildats. Ha tålamod, ibland kan det dröja upp till 2 månader innan rötter bildas så se till att inte vara för ivrig med din nya stickling!

Steg 8: Flytta Till Större Krukor

När dina sticklingar har utvecklat tillräckligt med rötter är det dags att flytta dem till större krukor. Detta bör göras försiktigt för att inte skada de nya rötterna. Plantera dem i en lämplig chili-jordblandning och fortsätt att vattna och sköta om dem som vuxna plantor.

Steg 9: Utplacering

När dina chiliplantor har växt sig starka och friska, är det dags att placera dem på rätt plats. Chili trivs bäst i varmt och soligt väder, så se till att de får tillräckligt med sol och värme.

Steg 10: Skötsel och Njutning

Gratulerar! Du har framgångsrikt tagit sticklingar från chili och odlat nya plantor. Nu är det dags att fortsätta vårda och ta hand om dina chiliplantor. Här är några tips för att hålla dem glada:

 • Vattna regelbundet men undvik att övervattna.
 • Använd ett balanserad gödselmedel för att ge näring till dina plantor.
 • Beskär dina plantor regelbundet för att främja tillväxt och fruktproduktion.
 • Håll utkik efter skadedjur och sjukdomar och behandla dem snabbt om de uppstår.

Stickling från chili i vatten – går det?

En alternativ metod för att föröka chiliplantor är att placera en stickling i vatten tills den utvecklar rötter. Denna metod är populär och relativt enkel att använda, och den är ett utmärkt alternativ för dem som är nybörjare inom sticklingsodling eller för de som vill ha en visuell bekräftelse på rötternas tillväxt innan de planterar sticklingen i jord. Här är några saker att tänka på:

 1. Placera i vatten: Fyll en glasburk eller ett litet kärl med vatten. Placera din stickling i vattnet så att den nedsänkta delen är tillräckligt djup för att täcka det nedre snittet, men se till att de övre bladen inte kommer i kontakt med vattnet.
 2. Byt vatten regelbundet: Det är viktigt att byta vattnet regelbundet, vanligtvis en gång i veckan eller när vattnet blir grumligt. Detta hjälper till att hålla vattnet rent och friskt och minskar risken för bakterietillväxt.

Ta alltid mer än en stickling från chili!

Det är alltid klokt att ta flera sticklingar från chili när du försöker föröka dessa växter, och det finns flera goda skäl till detta. Även om målet är att få varje stickling att utvecklas till en stark och sund chiliplanta, finns det alltid en viss osäkerhet i odling. Här är några fördelar med att ta flera sticklingar:

 1. Ökar chanserna för framgång: Växter kan vara känsliga, och det finns alltid en möjlighet att en stickling inte kommer att överleva eller att rotningen inte kommer att vara framgångsrik. Genom att ta flera sticklingar ökar du dina chanser att åtminstone några av dem kommer att trivas och utvecklas till starka plantor.
 2. Säkerställer en sund population: Genom att ta flera sticklingar kan du välja de bästa exemplaren och de som visar de mest lovande tecknen på hälsa och tillväxt. Detta hjälper till att säkerställa att du odlar starka och livskraftiga chiliplantor som är mer motståndskraftiga mot sjukdomar och skadedjur.
 3. Möjliggör olika experiment: Om du är intresserad av att testa olika metoder, jordblandningar eller miljöförhållanden, ger flera sticklingar dig möjlighet att genomföra dessa experiment parallellt. Du kan jämföra resultat och lära dig mer om vad som fungerar bäst för dina chiliplantor.
 4. Ge bort överflödet!: Om alla dina sticklingar överlever och trivs, har du möjlighet att dela med dig av extra plantor till vänner och familj. Detta är en trevlig gest och en fantastisk möjlighet att sprida glädjen med att odla egna chiliplantor!

Avslutande ord

Att ta sticklingar från chili och odla nya plantor är en givande och fascinerande process som ger dig möjligheten att fördubbla din chili-skörd och dela denna fantastiska växt med andra. Genom att följa de detaljerade steg för steg-instruktionerna i denna guide har du skapat en bra grund för framgång. Kom ihåg att odlandet av chiliplantor kräver tålamod och uppmärksamhet, men belöningen är definitivt värd ansträngningen.

Jag hoppas att denna guide har varit till nytta för dig och att du njuter av din chili-odling! Lycka till med din gröna resa och dela gärna dina framgångar med vänner och familj. Tack för att du följde med mig på den här spännande växtresan, och fortsätt utforska världen av trädgårdsskötsel och odling.

Om du vill ha fler tips på hur man tar sticklingar från olika växter så har vi mängder av guider på bloggen. Se till exempel hur man tar en stickling från jätteverbena!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *