Ta en stickling från Aloe Vera – Så lyckas du!

Hej alla växtentusiaster som vill föröka era favoritplantor! Idag ska vi dyka in i världen av succulenter, med fokus på den underbara Aloe Vera. Att föröka denna växt med sticklingar är en spännande resa, och jag är här för att leda er genom varje steg. Att ta en stickling från Aloe Vera är både enkelt och roligt, och det finns flera metoder att välja mellan. Så ta på er trädgårdshandskarna och låt oss sätta igång!

Innehåll:

Stickling från aloe vera

Ta en stickling från Aloe Vera – Sidoskott eller från blad

Steg 1: Förberedelser

Innan du dyker ner i sticklingstagningen är det viktigt att du samlar allt du behöver. Här är en lista över de grundläggande verktygen:

 1. En mogen Aloe vera-plant: Se till att din planta är frisk och fri från sjukdomar. En mogen växt ger starkare sticklingar.
 2. Skarpa trädgårdssaxar eller kniv: För att säkerställa en ren skärning och minimera skadan på moderplantan.
 3. Torrt och rent underlag: För att placera dina verktyg och sticklingar.
 4. Liten kruka med väldränerad jord: Använd en speciell kaktus- eller succulentjord eller blanda sand och vanlig jord i förhållandet 1:1 för bästa resultat.
 5. Små krukor: För att plantera dina Aloe vera-sticklingar.
 6. Vattenflaska med fin spray: För att fukta jorden utan att övervattna.

Steg 2: Hitta rätt stickling

 1. Välj en mogen bladstickling: Välj ett friskt och mogen blad på din Aloe vera. Mogen innebär att det ska vara tjockt och saftigt.
 2. Använd skarpa verktyg: Desinficera dina trädgårdssaxar eller rakblad för att minska risken för sjukdom.
 3. Skär nära moderplantan: Gör en ren snitt nära basen av bladet, helst nära moderplantans stam. Målet är att få en stickling med så mycket kött som möjligt.

Steg 2b: Alternativt sätt – ta sidoskott

Ett alternativt sätt att föröka din Aloe vera är att leta efter sidoskott nära moderplantans bas. Dessa är små skott som ofta växer nära marken. Försiktigt skär av dem från moderplantan för att använda som sticklingar.

Steg 3: Låt sticklingen torka

Låt din nyligen tagna stickling ligga på ett torrt och rent underlag i minst 24 timmar. Detta hjälper till att bilda en skyddande hinna över det skurna området och minskar risken för infektion när du planterar den. Detta behöver du inte göra om du väljer att ta ett sidoskott.

Steg 4: Plantera sticklingen

 1. Välj rätt kruka: Använd en liten kruka med väldränerad jord. Fyll krukan till cirka tre fjärdedelar av dess kapacitet.
 2. Gör ett hål för sticklingen: Använd ditt finger eller en pinne för att göra ett hål i jorden där du kommer att placera din stickling.
 3. Plantera sticklingen: Sätt ner sticklingen i hålet med det skurna området nedsänkt i jorden. Täck försiktigt över med jord och tryck lätt för att säkerställa god kontakt mellan sticklingen och jorden.

Steg 5: Vattna försiktigt

Använd din vattenflaska med fin spray för att fukta jorden lätt. Var försiktig så att du inte övervattnar, eftersom Aloe vera inte gillar för mycket fuktighet.

Steg 6: Rätt miljö

 1. Placera i delvis skugga: Placera din nyplanterade stickling i en delvis skuggad plats för att undvika att den utsätts för för mycket direkt solljus.
 2. Undvik övervattningsfällan: Håll jorden fuktig, inte blöt. Övervattning kan leda till rötning av sticklingen.

Steg 7: Vänta och vårda

Efter plantering är det nu dags att vara tålmodig och ge din stickling från Aloe vera tid att etablera sig. Här är några tips för att vårda din stickling framöver:

 1. Undvik övervattningsfällan: Håll koll på jordens fuktighet och undvik övervattningsfällan. Aloe vera trivs bäst i lite torrare förhållanden.
 2. Gradvis introducera mer ljus: När din stickling etablerar sig, gradvis flytta den till en plats med mer ljus för att stimulera tillväxt.
 3. Uppmärksamma rotningsprocessen: Ge det några veckor för sticklingen att rota ordentligt innan du börjar introducera regelbunden bevattning och placering i starkare ljus.

Avslutande ord

Och det är så du tar sticklingar från din Aloe vera! Denna process är en fantastisk möjlighet att föröka din älskade växtsamling och dela naturens skönhet med andra. Tänk på att varje växt är unik, så experimentera och anpassa dessa steg efter behov. Lycka till med ditt gröna äventyr, och tveka inte att dela dina egna tips och erfarenheter i kommentarerna nedan. 🌿✨

Om du vill ha fler guider om hur man tar sticklingar så finner du många guider här på bloggen. Se t.ex. hur man tar sticklingar från citronträd!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *