Sticklingar från Buxbom – Så enkelt lyckas du!

Hej och välkomna till en ny artikel här på bloggen! I denna artikeln ska vi ta en närmare titt på hur man tar sticklingar från buxbom. Det är både roligt och enkelt! Nu sätter vi igång med denna steg-för-steg guid om hur du går tillväga!

Innehåll:

Sticklingar från buxbom

Snabbguide – Hur du tar sticklingar från buxbom 🌱

I artikeln går vi in i detalj över hur du tar sticklingar från buxom, här kommer en kort summering för att hjälpa dig få en överblick. Se gärna varje del för ännu tydligare instruktioner!

 1. Välj rätt tidpunkt (Steg 1): Bästa perioden är våren eller tidig sommar under aktiv tillväxt. Undvik överdriven värme genom att genomföra processen på morgonen eller kvällen.
 2. Utrusta dig med rätt material (Steg 2): Förbered dig med en vass sekatör, högkvalitativ planteringsjord, små krukor eller pluggbrätten, och en vattenflaska med fint sprejmunstycke.
 3. Välj rätt grenar (Steg 3): Välj grenar som är ungefär 10 cm långa och kommer från halvförvedigade grenar, vilket är den optimala fasen för sticklingsframställning.
 4. Förbered sticklingarna (Steg 4): Skär sticklingarna rent precis under ett blad, ta bort de nedre bladen och behåll cirka 4 blad längst upp för att fokusera växtens energi på rotbildning.
 5. Plantera sticklingarna i jord (Steg 5): Fyll krukorna med planteringsjord, skapa ett hål, placera sticklingen och fukta jorden försiktigt med vatten.
 6. Skapa en idealisk miljö för rotbildning (Steg 6): Placera krukorna på en plats med indirekt ljus, håll en jämn temperatur, och bevara fuktigheten genom att täcka krukorna.
 7. Ha tålamod (Steg 7): Det tar vanligtvis över 3 månader för sticklingarna att utveckla ett stabilt rotsystem. Under denna tid är det viktigt att övervaka fuktighet och se till att de får tillräckligt med ljus.

Ta sticklingar från buxbom – en djupdykning 🌳

Steg 1: Välj Rätt Tidpunkt för Sticklingar

Att välja rätt tidpunkt är avgörande för framgångsrik sticklingsodling. Den bästa perioden att ta buxbomssticklingar är vanligtvis på våren eller tidigt på sommaren när växten är i aktiv tillväxt. Välj en dag när vädret är milt och överväg att utföra processen på morgonen eller kvällen för att undvika överdriven värme.

Steg 2: Utrusta Dig Med Rätt Material

Innan du dyker in i sticklingsprocessen är det viktigt att du samlar allt du behöver. För att ta buxbomssticklingar behöver du:

 1. Sekatör: Använd en vass och ren sekatör för att klippa sticklingarna. Detta minskar risken för att såren på växten blir infekterade.
 2. Planteringsjord: Använd en högkvalitativ planteringsjord som är väl dränerad. Det är viktigt för rötterna att inte stå i vatten.
 3. Krukor eller Pluggbrätten: För att plantera sticklingarna. Det är bäst att använda små krukor eller pluggbrätten för att ge varje stickling tillräckligt med utrymme att rota sig.
 4. Vattenflaska med fin sprejmunstycke: För att hålla jorden fuktig utan att dränka sticklingarna.

Steg 3: Välj Rätt Grenar för dina Sticklingar 🌿

För att säkerställa framgångsrik rotbildning är det viktigt att välja rätt grenar för dina buxbomssticklingar. Se till att grenarna är ungefär 10 cm långa och kommer från halvförvedigade grenar, vilket innebär att de är grönbruna. Detta är den optimala fasen för sticklingsframställning.

Steg 4: Förbered Sticklingarna

Nu när du har valt lämpliga grenar är det dags att förbereda dina buxbomssticklingar:

 1. Klipp Sticklingarna: Använd din sekatör för att göra ett rent snitt precis under ett blad. Var noga med att hålla sticklingen cirka 10 cm lång.
 2. Ta Bort Nedre Blad: Ta bort de nedre bladen på sticklingen och behåll cirka 4 blad längst upp. Detta minskar förlusten av fukt och fokuserar växtens energi på rotbildning.

Steg 5: Plantera Sticklingarna i Jord

Nu är det dags att plantera dina förberedda buxbomssticklingar i jorden:

 1. Fyll Krukorna: Fyll dina krukor eller pluggbrätten med den förberedda planteringsjorden.
 2. Skapa Ett Hål: Använd ett finger eller ett litet verktyg för att skapa ett hål i jorden där sticklingen kommer att placeras.
 3. Placera Sticklingen: Placera buxbomssticklingen ca 2 cm ner i det förberedda hålet och tryck jorden försiktigt runt den för att säkerställa god kontakt mellan sticklingen och jorden.
 4. Spreja med Vatten: Använd din vattenflaska med det fina sprejmunstycket för att försiktigt fukta jorden runt sticklingen. Se till att inte övervattna för att undvika rotförruttnelse.

Steg 6: Skapa En Idealisk Miljö för Rotbildning

För att underlätta rotbildningen behöver du skapa en optimal miljö för dina buxbomssticklingar:

 1. Ljusförhållanden: Placera dina krukor på en plats med indirekt ljus. Undvik direkt solljus, särskilt under de varmaste delarna av dagen.
 2. Fuktighet: Man kan med fördel täcka över dina sticklingar med plast för att skapa ett miniväxthus som lättare håller fuktigheten. Var vaksam på om det bildas droppar på plastens sidor eller på bladen, då kan fuktigheten vara för hög och plantan kan behöva luftas.

Steg 7: Ha Tålamod – Rotsystemet Utvecklas

Att odla buxbomssticklingar är en tålamodsprövning. Det tar vanligtvis mer än 3 månader för sticklingarna att utveckla ett stabilt rotsystem. Under denna period är det viktigt att regelbundet övervaka fuktighetsnivån och se till att de får tillräckligt med ljus.

Avslutande Tankar

Att ta sticklingar från buxbom är en rolig process som ger dig möjlighet att föröka denna vackra växt på egen hand. Genom att följa dessa steg kommer du snart att ha små, växande buxbomplantor som du har gjort helt själv!

Så ta upp din sekatör och kruka, och dyk in i världen av buxbomsodling. Lycka till!

Om du vill läsa mer om sitcklingar så har vi fler guider här på bloggen. T.ex. hur man tar en stickling från Aloe vera!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *