Stickling från Bladkaktus – Så gör du för att lyckas!

Välkommen till min blogg, kära växtentusiaster! Idag ska vi prata om något som är en riktig pärla i världen av krukväxter – Epiphyllum, även känd som bladkaktus. Denna vackra och sällsynta växt är känd för sina stora, färgstarka blommor och eleganta bladverk. Om du älskar att odla och vårda växter, kommer du älska att lära dig hur man tar en stickling från Bladkaktus för att dela med dig av denna skönhet till dina vänner eller expandera din egen samling. Följ med mig på denna spännande resa!

Ta en stickling från bladkaktus – Steg för steg

Steg 1: Förberedelse och Material

Innan vi dyker in i själva sticklingsprocessen måste vi se till att vi har allt vi behöver:

 1. Moderplantan: Se till att du har en sund och välmående bladkaktus som du vill ta sticklingar från. Det är viktigt att moderplantan är frisk och fri från skadedjur eller sjukdomar.
 2. Sax eller sekatörer: Använd rena och vassa verktyg för att klippa av sticklingarna. Detta minskar risken för skador på växten.
 3. Planteringskärl: Du behöver små krukor eller planteringskärl för dina sticklingar. Se till att de har dräneringshål i botten.
 4. Jordblandning: Använd en väldränerande jordblandning som är lämplig för kaktusar och suckulenter. Du kan även blanda egen jord genom att kombinera sand, perlite och kaktusjord.
 5. Rotningshormon (valfritt): Detta är inte nödvändigt, men det kan hjälpa till att påskynda rotbildningen. Du kan göra eget rotningshormon eller köpa färdigt i trädgårdsbutiker.

Steg 2: Välj rätt tidpunkt

Det bästa tillfället att ta sticklingar från din Epiphyllum är vanligtvis på våren eller försommaren när växten är aktivt i tillväxt. Detta är när den har bäst chans att etablera nya rötter och växa starkt.

Steg 3: Välj lämpliga sticklingar

Nu är det dags att välja vilka sticklingar du ska ta. Vanligaste är att man tar bladskott och dessa är de platta, bladliknande skotten som är typiska för bladkaktusar. De kan vara 15-30 cm långa. Du kan ta ett helt bladskott och skära det i mindre segment, eller använda hela skottet om det är kortare.

Steg 4: Klipp och torka sticklingarna

Nu är det dags att klippa dina valda sticklingar i segment som är ca 10-15 cm långa. När du har klippt dina sticklingar, låt dem lufttorka i några dagar. Detta hjälper sårytorna att torka och minska risken för infektioner.

Steg 5: Applicera rotstimulerande medel (valfritt)

Om du vill öka chanserna för framgång kan du doppa sticklingarnas nedre ändar i rotstimulerande pulver eller gel enligt anvisningarna på förpackningen. Detta hjälper till att främja rotbildningen.

Steg 6: Plantera sticklingarna

När dina sticklingar har torkat och eventuellt behandlats med rotstimulerande medel är det dags att plantera dem. Här är stegen för att göra det:

 1. Fyll dina små krukor eller planteringskärl med den väldränerande jordblandningen.
 2. Gör ett litet hål i jorden med ditt finger eller en blyertspenna.
 3. Placera sticklingen i hålet så att den nedre delen är täckt av jorden. Se till att sticklingen står stadigt.
 4. Vattna försiktigt för att fukta jorden, men undvik att övervattna. Det är viktigt att jorden är fuktig, men inte blöt. Ett trick kan vara att spraya ytan med vatten för att undvika att det blir för mycket fukt i jorden.

Steg 7: Skapa rätt förhållanden

Nu är det dags att ge dina sticklingar rätt förhållanden för att rota och växa. Här är några tips:

 1. Ljus: Placera dina krukor eller planteringskärl på en ljus plats, men undvik direkt solljus som kan skada de ömtåliga sticklingarna. Indirekt ljus är bäst.
 2. Temperatur: Håll temperaturen runt dina sticklingar mellan 18-24°C för att främja rotbildning och tillväxt.

Steg 8: Vänta och vårda

Nu kommer det tålamodskrävande steget. Det kan ta några veckor eller till och med månader innan dina sticklingar utvecklar rötter och börjar växa. Under den här tiden är det viktigt att vara uppmärksam på deras behov:

 1. Vattna sparsamt: Övervattna inte dina sticklingar. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.
 2. Undvik drag: Placera dina sticklingar på en plats där de inte utsätts för kraftiga drag, eftersom detta kan skada dem.
 3. Försiktighet med gödning: Undvik att gödsla dina sticklingar innan de har etablerat rötter, eftersom detta kan vara skadligt.

Steg 9: Plantera om när det behövs

När dina sticklingar har utvecklat tillräckligt med rötter och har blivit starka nog att hantera, kan du plantera om dem i större krukor med vanlig kaktusjord. Fortsätt vårda dem som du skulle med en vuxen bladkaktus.

Steg 10: Njut av dina nya plantor!

Grattis, du har nu lyckats ta sticklingar från bladkaktus och startat en ny generation av denna vackra växt! Eftersom att bladkaktusar är känd för sina färgstarka blommor, kommer du förhoppningsvis att kunna njuta av dem när dina sticklingar växer och blommar.

Att ta sticklingar från växter är ett fantastiskt sätt att bevara och sprida dina favoritväxter. Med rätt omsorg och tålamod kan du odla en frodig och blomstrande samling av bladkaktusar. Jag hoppas att den här guiden har varit till hjälp för dig, och jag önskar dig lycka till med ditt sticklingsprojekt! Glöm inte att dela dina framsteg och resultat med andra växtälskare – det är en del av det roliga med att vara en hobbyentusiast inom växter.
Vi har även en artikel om hur du tar andra sticklingar från kaktusar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *