Introduktion till Sticklingar – En nybörjarguide!

Idag vill jag gärna skriva den guiden som jag själv önskade att jag hade, när jag började med att föröka växter med hjälp av sticklingar! Det finns flera olika strategier i hur man tar sticklingar från växter, så att skriva en guide som passar alla är helt omöjligt. Men med denna guiden beskriver jag den generella informationen om sticklingar som alla bör veta och som ger dig möjligheten att fortsätta din fördjupning i detta roliga och givande sätt att föröka växter.

Min murgröna som jag ska ta en stickling från.

Innehåll:

Varför ta sticklingar?

Innan vi dyker in i själva processen är det viktigt att förstå varför sticklingar är en så fantastisk metod för växtförökning. För det första ger det dig möjlighet att skapa en exakt kopia av den moderplantan du redan älskar. Det är som att klona din favoritblomma eller ört och fördubbla glädjen av att ha den i din trädgård eller hem.

För det andra är det ett snabbt och effektivt sätt att få nya plantor. Istället för att vänta på frön att gro och växa sig starka kan du ta en stickling och se den utvecklas till en fullvuxen planta mycket snabbare. Det är som att snabbspola trädgårdstiden och få njuta av resultatet på kortare tid.

Så tar du sticklingar

Nu när vi har förstått varför sticklingar är fantastiska, låt oss ta reda på hur du kan börja din egen sticklingsresa. Först och främst behöver du några grundläggande verktyg och material:

  1. Skarpa sekatör eller kniv: En skarp sax eller en kniv är nödvändigt för att göra rena snitt på moderplantan och sticklingen.
  2. Krukor eller behållare: Förvara dina sticklingar i små krukor eller behållare med lätt jord för att underlätta rottillväxten.
  3. Rotningshormon: Detta är valfritt men kan öka framgångsgraden av rottillväxt. Finns att köpa på trädgårdsbutiker eller göra sitt eget rotningshormon.
  4. Vatten: Håll dina sticklingar fuktiga, men undvik övervattning. Ett jämnt fuktigt tillstånd är idealiskt för rotbildning.
  5. Moderplantor: Välj sunda och välmående moderplantor att ta sticklingar från. Se till att de inte är sjuka eller skadade.

Nu när du har allt du behöver, låt oss gå igenom de grundläggande stegen för att ta sticklingar.

Steg 1: Välj rätt tidpunkt

Det finns ingen magisk tidpunkt för att ta sticklingar, men det är bäst att göra det under våren eller sommaren när moderplantan är i en period av aktiv tillväxt. Undvik extremt varma dagar för att förhindra att sticklingarna torkar ut.

Steg 2: Välj rätt plats på moderplantan

Välj en frisk och kraftig gren på moderplantan. Den bör vara fri från sjukdomar eller skadedjur. Undvik grenar som är för unga eller för gamla, då dessa kanske inte ger de bästa resultaten.

Steg 3: Gör rena snitt

Använd din skarpa sekatör eller kniv för att göra ett rent snitt strax under en växtnod (platsen där bland annat blad och stam möts). Sticklingen bör vara ungefär 5-10 centimeter lång beroende på växttyp och ha minst 2 blad på toppen.

Steg 4: Ta bort understa bladen

Ta bort de understa bladen från din stickling för att minska avdunstningen och främja rotbildningen. Lämna några blad längst upp för att hjälpa till med fotosyntesen. Noder är också platsen där rötter kan bildas och genom att ta bort blad från noder längst ner ger du växten rena noder att använda för rotningen.

Steg 5: Använd rotstimulerande hormon (valfritt)

Om du har rotstimulerande hormon, doppa den nedre änden av din stickling i det innan du planterar den. Detta kan öka chansen för framgångsrik rottillväxt.

Steg 6: Plantera sticklingen

Plantera din stickling i en kruka eller behållare med fuktig jord. Gör en liten grop med ett finger eller ett verktyg innan du sätter ner sticklingen för att undvika att skada de nyligen avklippta rötterna. Du kan också rota dina sticklingar i vatten, men du bör veta att sticklingar som planteras i vatten utvecklar rötter som inte primärt är anpassade för jord. Av den anledningen är det för många växter bättre att direkt rota dem i jord för att skapa rötter som är anpassade för det ändamålet.

Steg 7: Skapa en fuktigt miljö

Placera en genomskinlig plastpåse eller en plast över din stickling för att skapa en fuktig miljö. Detta hjälper till att hålla fuktigheten uppe och skapa en perfekt plats för rotbildning. Var vaksam på droppar på plastens väggar som kan tyda på för hög fuktighet.

Steg 8: Placera på lämplig plats

Placera dina sticklingar på en plats med indirekt ljus. Undvik direkt solljus för att förhindra att sticklingarna torkar ut.

Steg 9: Ha tålamod!

Nu är det dags att vara tålmodig och låta naturens magi utföra sitt arbete. Det kan ta några veckor eller till och med månader innan du ser tydliga tecken på rotbildning. Du kan läsa mer om hur lång tid tar det för sticklingar att få rötter.

Steg 10: Plantera om dina sticklingar

När dina sticklingar har utvecklat starka rötter och blivit tillräckligt robusta, är det dags att plantera dem i större krukor eller utomhus i trädgården.

Olika typer av sticklingar

Det finns flera olika typer av sticklingar, var och en anpassad för olika växter och förutsättningar.

Tagna sticklingar från garderobsblomma
Tre olika typer av tagna sticklingar. Toppstickling, stamstickling samt bladsticklingar.

Toppsticklingar:

Toppsticklingar är en vanlig metod där man tar en del av toppen på en växt eller ett skott som växer vid sidan av moderplantan.

Bladsticklingar:

Bladsticklingar involverar att ta ett blad från en moderplanta och plantera det för att skapa en ny växt. Denna metod fungerar inte för alla växter så se till att ha koll på om just din växt lämpar sig för detta. Exempel på växter som lämpar sig för detta är succulenter, svärmorstunga och garderobsblomma.

Revsticklingar:

Vissa växter skickar ut revor som sprider sig längs marken och från dessa kan det växa mini-plantor av växten. Exempel på växter som det går att ta revstincklingar ifrån är ampellilja och jordgubbar.

Ledsticklingar:

Ledsticklingar innebär att man tar en bit av rankor som kan bli till sticklingar. T.ex. så är murgröna och gullranka perfekta växter att ta ledsticklingar från.

Stamsticklingar:

Stamsticklingar är liknande ledsticklingar men innebär att man tar en del av stammen från en nod som har ett blad eller en förgrening. Monstera är exempel på en växt som lämpar sig för detta.

Delning:

Vissa växter lämpar sig via delning som är när du delar upp rötterna från en moderplanta och separerar rotsystemet till två separata plantor.

Att välja rätt typ av stickling beror på växtens art och dess specifika egenskaper, så se till att kolla upp vilka tekniker som lämpar sig för den växt du vill föröka med sticklingar.

När ska man ta sticklingar?

Att välja rätt tidpunkt för att ta sticklingar kan vara skillnaden mellan framgång och misslyckande. Det finns dock ingen universell regel som passar alla växter, så det är viktigt att anpassa sig till varje växts specifika behov. Generellt sett finns det två huvudsakliga perioder som anses vara optimala för att ta sticklingar: våren och tidig sommar samt sensommaren och tidig höst.

  1. Våren och tidig sommar:
    • Aktiv tillväxtperiod: Många växter upplever en ökning av tillväxten under våren och tidig sommar. Detta är en idealisk tidpunkt att ta sticklingar eftersom växten har mer energi att använda för att utveckla rötter på den avskurna delen.
    • Ljusa dagar och ökad ljusintensitet: De längre dagarna och ökande ljusintensiteten ger extra energi till växten för att snabbt etablera sig.
  2. Sensommaren och tidig höst:
    • Etablerad tillväxt: Mot slutet av sommaren och början av hösten har många växter etablerat sin tillväxt för säsongen. Att ta sticklingar under denna tid ger dem en chans att utvecklas och stärkas innan den kalla vintern.
    • Mildare temperaturer: De mildare temperaturerna under hösten är mer gynnsamma för rotbildning och minskar risken för att sticklingen torkar ut.

Avslutande ord

Att ta sticklingar är verkligen roligt och en spännande process som ger dig möjlighet att skapa nya liv från dina favoritväxter. Det är ett fantastiskt sätt att fördjupa ditt engagemang för växtriket och njuta av förtjänsterna av din egen odling. Så, ta upp dina verktyg, plocka ut dina favoritväxter, och låt sticklingsäventyret börja! Kom ihåg, det handlar mycket om tålamod – och resultatet kommer att vara värt varje ögonblick. Lycka till med ditt nya gröna projekt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *