Ta Stickling Från Skvallerreva – Allt du behöver veta!

Att föröka skvallerreva med sticklingar är inte bara ett nöje för växtälskare, utan även ett utmärkt sätt att utöka din samling av denna förtjusande växt. Skvallerreva, även känd som Tradescantia fluminensis, är berömd för sina vackra gröna-rosa blad och hängande rankor. Genom att följa några enkla steg kan du framgångsrikt skapa nya exemplar av denna populära växt. I denna artikel kommer vi att guida dig genom de viktiga stegen för att ta en stickling från skvallerreva. Låt oss sätta igång!

Ta Stickling Från Skvallerreva – Steg för steg

Som vanligt brukar jag alltid råda att alltid ta flera sticklingar från skvallerreva. Att ta en stickling är ingen exakt vetenskap utan det finns alltid en chans att din stickling inte klarar av stressen av att på nytt rota sig. Om du därför tar flera sticklingar på samma gång ökar du chansen att fler klarar sig och skulle du få många kan du alltid dela med dig av sitcklingarna till din familj eller vänner! Jag brukar ofta plantera flera sticklingar i samma kruka för att den ska se lite buskigare ut.

Steg 1: Förberedelser och Utrustning

Innan vi kastar oss in i sticklingsprocessen, låt oss se till att vi har allt vi behöver. För detta behöver du:

  • En hälsosam moderplanta: Välj en växt som är frisk, utan tecken på sjukdom eller skadedjur. En frisk planta ger upphov till friska sticklingar!
  • En vass och ren kniv eller sekatör: Använd en vass kniv eller sekatör för att klippa av sticklingen. Det är viktigt att verktyget är rent för att undvika infektioner som kan skada både moderplantan och den nya sticklingen.
  • Små krukor eller plastbehållare: Förvara dina sticklingar i små krukor eller plastbehållare tills de är redo att planteras om.
  • Såjord: Använd en lätt och väldränerande jord för att plantera dina sticklingar.
  • Vatten: Håll din sticklingsmiljö fuktig, men undvik övervattning.

Steg 2: Välj Rätt Tidpunkt

För att maximera framgången med dina sticklingar är det viktigt att välja rätt tidpunkt. Växter har olika perioder av aktiv tillväxt och vila. Den bästa tiden att ta en stickling från skvallerreva är under våren eller tidig sommar när växten är i sin tillväxtfas.

Steg 3: Klipp av den perfekta sticklingen!

Hitta rätt stickling

Nu när du är redo att börja sticklingsprocessen, sök efter en sund och kraftig gren på din skvallerreva-plant. Välj en medelålders gren som inte är för gammal eller för ung, och se till att den varken är för lignifierad eller för mjuk.

Klipp av sticklingen

Med sax eller kniv i handen, klipp av grenen cirka 10-15 centimeter från toppen och någon cemntimeter under en ett blad.

Avlägsna de nedre bladen

För att optimera rotutvecklingen, avlägsna försiktigt de nedre bladen längs stammen och lämna endast de översta bladen intakta. Genom att ta bort de nedre bladen exponerar vi noder där både blad, men också nya rötter kan bildas. Vi gör också detta för att minska vattenavdunstningen som kan bli allt för hög om det finns för många blad på plantan. Sticklingen är ju i ett ganska kritiskt läge utan ett etablerat rotsystem så att behålla för många blad kan leda till att den unga plantan vissnar.

Steg 6: Stimulera Rotsystemet (Valfritt)

För att underlätta rotutvecklingen kan du doppa den avskurna änden av din skvallerreva-stickling i ett rotstimulerande pulver. Detta hjälper till att främja snabbare och starkare rotsystem. Detta är inte nödvändigt men kan öka chansen att dina sticklingar rotar sig utan problem.

Steg 7: Plantera Sticklingen

Förbered dina små krukor eller påsar med såjord. Gör ett hål i jorden med ett finger eller en pinne och placera sticklingen försiktigt i hålet. Tryck till jorden runt sticklingen för att säkerställa god kontakt mellan stammen och jorden utan att packa den för hårt (syre vill gärna komma ner till rötterna).

Steg 7B: Plantera Sticklingen i vatten

Det går att rota sticklingar i vatten men det finns alltid en risk när man sedan ska plantera om växten i jord. Rötter som bildats i vatten har andra egenskaper då de är anpassade för en miljö med konstant vattenomgivning. När det är dags att överföra sticklingen till jord, kan dessa rötter stå inför utmaningar. De är vana vid en vattenmiljö och kan kämpa med att anpassa sig till jordens klimat.

Det brukar visserligen gå fortare att få rötter genom att rota den i vatten, men vanligtvis brukar man inte spara någon tid då det tar längre tid för sticklingen att sedan etablera sig när den sätts i jord och tiden till en frisk och stabil planta brukar därför bli längre. Men om du vill testa så vänta tills de nya rötterna är ca 5cm långa och omplantera sedan i jord.

Steg 8: Skapa En Perfekt Miljö

Placera dina sticklingar på en ljus plats, men undvik direkt solljus. Ett fönsterbräde med indirekt solljus är perfekt.

Steg 9: Vatten Och Vänta

Håll jorden fuktig, men inte blöt. Vattna sticklingen när jorden känns torr vid beröring. Nu är det dags att ha tålamod. Sticklingen kommer inte omedelbart rota sig, så var förberedd på att vänta några veckor innan du ser de första tecknen på rotutveckling. Jag brukar lyfta lite lätt i plantan för att se om den sitter fast. Gör den det har ett rotsystem troligen etablerats!

Steg 10: Transplantera Till Större Kruka

När dina sticklingar har utvecklat tillräckligt med rötter, är det dags att transplantera dem till större krukor. Använd en väldränerande jord som t.ex. krukväxtjord och se till att inte skada de nyligen utvecklade rötterna när du flyttar dem.

Steg 11: Forsatt vård av din stickling

Grattis, du har nu framgångsrikt tagit en stickling från skvallerreva! Ge dina nya plantor regelbunden vattning och placera dem på en ljus plats, undvikande extrema förhållanden. Skvallerreva är relativt okomplicerad att ta hand om, så länge du är uppmärksam på hur din planta mår.

Avslutande ord

Att ta sticklingar från en skvallerreva är en rolig process som ger dig möjlighet att skapa fler fantastiska växter att njuta av eller dela med vänner och familj. Genom att följa dessa steg hoppas jag att du lyckas med att skapa många välmående och fina skvallerrevor till ditt hem! Lycka till och dela gärna med dig om hur det gick i kommentarerna här nedan!

Om du vill läsa mer om hur man tar sticklingar så har vi många artiklar här på bloggen om hur man tar sticklingar, se t.ex. hur man tar en stickling från Hibiskus!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *