Plantera om Pelargoner – Steg för steg guide!

Våren är här och det är dags att ge våra älskade pelargoner lite extra kärlek! Men för att din pelargon ska fortsätta att trivas och blomstra behöver den omplanteras med jämna mellanrum. Att plantera om pelargoner är enkelt och görs genom att försiktigt ta bort gammal jord, ta bort döda rötter och plantera om i ny frisk pelargonjord. Så låt oss ta en titt på denna steg-för-steg-guiden om hur du planterar om pelargoner och ge dem en fräsch start inför den kommande tillväxtperioden!

Innehåll:

Plantera om pelargoner

Plantera om Pelargoner – så gör du!

Steg 1: Välj rätt tidpunkt

Våren är den perfekta tiden att omplantera din pelargon eftersom det är då den går in i sin tillväxtperiod och behöver extra näring, men detta är inget krav. Behöver din pelargon omplanteras av andra anledningar går det bra året om, men jag skulle undvika vintern då växten inte har samma energinivåer till att klara av omplanteringen.

Steg 2: Förberedelse

Material och verktyg som behövs:

  • En ny kruka (något större än den nuvarande krukan för att ge utrymme för tillväxt).
  • Lecakulor för att förbättra dräneringen.
  • Pelargonjord blandad med perlite för att ge näring och förbättra luftcirkulationen.
  • En trädgårdsspade eller trädgårdshandskar för att hantera växten och jorden försiktigt.
  • En vass trädgårdssax för att klippa bort eventuellt döda eller skadade rötter. Se till att dina verktyg är vassa och rena för att minska risken för infektioner.

Vattna pelargonen:

  • Innan du börjar omplanteringen, se till att vattna din pelargon generöst. Detta hjälper till att lösa upp den gamla jorden och gör det lättare att ta bort den från rötterna när du omplanterar.

Steg 3: Beskärning (valfritt)

Om du ändå tänker beskära din pelargon är detta ett jättebra tillfälle. Beskärningen gör inte bara din pelargon mer buskig och attraktiv, den hjälper också till att ta bort eventuellt skadade eller sjuka delar. Kom ihåg att beskära ovanför en nod där nya grenar har störst möjlighet för att utvecklas.

Steg 4: Lyft ur pelargonen från den gamla krukan

Lyft försiktigt ur din pelargon från den gamla krukan. Om den sitter fast kan du använda en trädgårdsspade eller liknande för att försiktigt lossa jorden runt kanten på krukan. Använd dina händer för att försiktigt lossa den gamla jorden från rötterna. Undvik att dra eller riva i rötterna, eftersom detta kan orsaka skador. Du kan också skaka lite lätt i plantan för att jorden lättare ska släppa.

Steg 5: Inspektera rötterna

När du har tagit bort jorden från pelargonen, ta då en närmare titt på dess rötter. Om du ser små vita luddiga klumpar vid rötterna kan det vara ett tecken på rotlöss. I så fall är det bäst att ta sticklingar istället och börja om på nytt, då rötterna redan är angripna. Se gärna vår artikel om hur du tar sticklingar från pelargon.

Steg 6: Klipp bort döda eller skadade rötter

Om du upptäcker några döda eller skadade rötter, använd en vass trädgårdssax för att klippa bort dem. Se till att behålla så mycket av de friska rötterna som möjligt för att säkerställa att din pelargon fortsätter att växa och blomstra.

Steg 7: Förbered den nya krukan

Förbered den nya krukan genom att lägga lite lecakulor i botten. Detta hjälper till att förbättra dräneringen och förhindrar att rötterna blir blöta. Fyll sedan krukan med pelargonjord blandad med perlite för att ge din pelargon den bästa möjliga starten.

Steg 8: Plantera om din pelargon

Placera din pelargon i mitten av den nya krukan och fyll sedan krukan med pelargonjord blandad med perlite. Se till att pelargonen kommer ner något djupare i jorden än tidigare för att ge den lite extra marginal när jorden efter en tid sjunker när jorden sätter sig. Tryck försiktigt till jorden när du fyller på, men se till att inte packa den för hårt då det kan minska syretillförseln till rötterna.

Steg 9: Vattna sparsamt

Efter omplanteringen är det viktigt att vattna din pelargon sparsamt för att undvika röta bland rötterna. Pelargoner är känsliga för övervattning, så se till att låta jorden torka ut något mellan vattningarna.

Avslutande ord

Nu är din pelargon redo att fortsätta att växa och blomstra i sin nya kruka! Kom ihåg att fortsätta att ge den kärlek och omsorg genom regelbunden vattning, gödsling och beskärning för att se till att den förblir frisk och glad under lång tid framöver. Lycka till med din omplantering! Se gärna även vår artikel om hur du planterar om orkidé!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *