Plantera om Jordgubbar – Steg för steg guide!

Hej allihopa och välkomna till ännu ett spännande inlägg om omplantering! Jordgubbar som växer i krukor eller i pallkragar behöver planteras med jämna mellanrum för att bibehålla frisk tillväxt. Att plantera om jordgubbar gör du lättast genom att välja en större kruka än den nuvarande och byta ut jorden mot ny näringsrik grönsaksjord. Det är både roligt och enkelt och i den här artikeln går vi igenom när det är dags och hur du går tillväga!

Innehåll:

Plantera om jordgubbar

Plantera om Jordgubbar

Steg 1: När är det dags att plantera om jordgubbar?

Innan du dyker in i själva processen för att plantera om dina jordgubbar är det viktigt att veta när det är bästa tiden att göra det. Här är några tecken på att det är dags att plantera om dina jordgubbar:

 1. Trångt i krukan: Om du märker att jordgubbsplantans rötter börjar tränga sig genom dräneringshålen i krukan eller om rötterna tar upp det mesta av platsen, är det dags att plantera om den i en ny större kruka.
 2. Näringsbrist: Om jorden i krukan har förlorat sin näringsrikedom och plantan verkar växa långsamt eller visa tecken på näringsbrist, kan det vara dags att byta ut jorden och ge plantan en fräsch start.
 3. När på säsongen: Jordgubbar kan planteras på våren, sommaren och även hösten, men absolut bäst tid för att plantera unga jordgubbsplantor brukar vara på sommaren då de får en bra förutsättning inför nästkommande säsong. Tänk på att den bästa skörden kommer när jordgubbsplantan är 2-3 år gamla.

Steg 2: Förberedelser

Innan vi dyker in i själva planteringsprocessen är det viktigt att förbereda rätt material. Här är vad du behöver:

 1. Jordgubbsplantor: Se till att du har friska, robusta plantor att plantera om. Om du inte redan har några kan du hitta dem på ditt lokala trädgårdscenter.
 2. Krukor: Välj krukor som är tillräckligt stora för att rymma dina jordgubbsplantor. En kruka med en diameter på cirka 30-35 centimeter är vanligtvis lämplig för en planta. Att plantera i pallkragar är också bra!
 3. Grönsaksjord: Se till att du har högkvalitativ, näringsrik jord speciellt avsedd för grönsaksodling. Detta kommer att ge dina jordgubbsplantor den näring de behöver för att växa och frodas.
 4. Vattenkanna: För att hålla jorden fuktig efter plantering.

Nu när vi har allt vi behöver, låt oss börja med att ta ut våra jordgubbsplantor från sina befintliga krukor och ge dem ett nytt hem.

Steg 3: Plantera om Jordgubbsplantorna

 1. Ta försiktigt bort plantan från sin nuvarande kruka: När du tar bort plantan, se till att inte skada rötterna. Du kan använda fingrarna eller en liten trädgårdsspade för att hjälpa till med detta.
 2. Inspektera rötterna: Se över de synliga rötterna och kolla efter skadade rötter. Se till att klippa bort skadade rötter om du ser sådanna. Ta försiktigt bort så mycket jord du kan runt rötterna utan att skada rötterna.
 3. Förbered den nya krukan: Fyll krukan till hälften med grönsaksjord. Se till att jorden är väl dränerad för att undvika övervattning. Krukor med dräneringshål är att föredra!
 4. Placera plantan i den nya krukan: Förbered med lite jord i botten av krukan och placera försiktigt jordgubbsplantan i den.
 5. Fyll på med jord: Fyll försiktigt på med mer jord runt plantan och tryck försiktigt till jorden med jämna mellanrum för att plantan ska stå stadigt. Se till att inte täcka kronan, den del där bladen fäster i stjälken, med jord, men täck rötterna ordentligt.
 6. Ge plantan vatten: Efter plantering, vattna plantan rikligt för att hjälpa till med etableringen och för att säkerställa att jorden är jämnt fuktig.
 7. Flera i samma kruka eller pallkrage: Om du planerar att omplantera flera jordgubbsplantor i samma kruka eller pallkrage, se till att plantera dem med cirka 35 centimeters mellanrum för att ge dem tillräckligt med utrymme att växa och utvecklas.

Steg 4: Eftervård

När du har planterat om dina jordgubbar är det viktigt att fortsätta att ta hand om dem för att säkerställa en sund tillväxt och en riklig skörd av bär.

 1. Vattna regelbundet: Håll jorden fuktig genom att vattna dina jordgubbsplantor regelbundet, särskilt under torra perioder eller när jorden börjar torka ut.
 2. Ge näring: Tillför en anpassad växtnäring för jordgubbar så att dina plantor får den näring de behöver för att växa och producera frukt.
 3. Ta bort ogräs: Håll området runt dina jordgubbsplantor fritt från ogräs för att minska konkurrensen om vatten och näringsämnen.
 4. Skydda mot skadedjur: Håll ett öga på dina jordgubbsplantor och vidta åtgärder för att skydda dem mot skadedjur som kan skada både bladen och frukten.

Avslutande ord

Genom att följa dessa enkla steg för att plantera om jordgubbar kan du njuta av en riklig skörd av saftiga bär direkt från din egen trädgård. Jag hoppas att den här guiden har varit till hjälp för er och lycka till med era odlingar!

Se gärna vår artikel om hur du kan ta sticklingar från jordgubbar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *